Skip to main content

ΙΑΤΑ: Εμπόδιο η πολιτική «μηδενικού Covid» της Κίνας για την ανάκαμψη του αεροπορικού κλάδου

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) είναι «αισιόδοξη» για την ανάκαμψη του διεθνούς αεροπορικού τομέα, ακόμη και αν η πολιτική «zero Covid» της Κίνας εμποδίζει την πλήρη ανάκαμψη στην Ασία-Ειρηνικό, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της την Τρίτη.

«Παρά τους προφανείς αντίθετους ανέμους όπως ο βάναυσος πόλεμος στην Ουκρανία, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και ο αυξημένος πληθωρισμός, παραμένω πολύ αισιόδοξος για την ανάκαμψη φέτος και το 2023», σημείωσε ο Γουίλι Γουόλς στη διάσκεψη για την Πολεμική Αεροπορία Changi στη Σιγκαπούρη.

«Δυστυχώς, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα μείνει πίσω από αυτήν την ανάκαμψη, καθώς η Κίνα συνεχίζει να επιδιώκει τον στόχο της για «μηδενικό Covid»». Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιδιώκει να εξαλείψει πλήρως τον ιό μέσω δραστικών περιορισμών και τεράστιων εκστρατειών τεστ Covid-19, που έχουν βλάψει τόσο τα εγχώρια όσο και τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια.

Το 2021 τα διεθνή ταξίδια ήταν μόνο το 7% του επιπέδου του 2019, σε σύγκριση με το 25% παγκοσμίως, είπε. Ακόμα κι αν η κατάσταση βελτιώθηκε στην αρχή του έτους «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος», για να επιστρέψουμε στην προ πανδημίας κατάσταση.

Η πολιτική της Κίνας για την αντιμετώπιση του Covid-19 έρχεται σε αντίθεση με αυτή πολλών ασιατικών χωρών που ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους και εγκαταλείπουν την τακτική της καραντίνας και τις δοκιμές τους τελευταίους μήνες. Ο IATA είναι «πεπεισμένος ότι η επιστήμη υποστηρίζει την εγκατάλειψη των τεστ και της καραντίνας για μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες από περιοχές όπου το επίπεδο της πληθυσμιακής ανοσίας είναι υψηλό», είπε.

naftemporiki.gr