Skip to main content

Γαλλία: «Κυρία πρωθυπουργός; Ακούγεται άσχημα στο αυτί», λέει ο Ζεμούρ

Ο Εμανουέλ Μακρόν όρισε την πρώην υπουργό Εργασίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, ως πρωθυπουργό, στη θέση του Ζαν Καστέξ. Ο ακροδεξιός πρώην υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία όμως, Ερίκ Ζεμούρ, αρνείται να την προσφωνήσει «κυρία πρωθυπουργέ».

«Χαιρετίζω την άφιξη της νέας πρωθυπουργού, είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα. Αν είναι ικανή…”Πρωθυπουργός” σκέτο δεν λέμε;» ρωτάει ο δημοσιογράφος. «Είναι άσχημο να το ακούς, έτσι δεν είναι;» απαντά ο υποψήφιος στην 4η περιφέρεια του Νοτιοανατολικού τμήματος. «Τα γαλλικά, για μένα, πρέπει πρώτα να είναι όμορφα. Οπότε ναι, είναι απλά εκ νέου “πρωθυπουργός”».

Στη συνέχεια, ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία εξέφρασε τη λύπη του για την άφιξη ενός «τεχνοκράτη, όπως ο Ζαν Καστέξ», μιας αριστερής γυναίκας «που σπούδασε από τον Λιονέλ Ζοσπέν έως τον Φρανσουά Ολάντ», την οποία επέλεξε ο αρχηγός του κράτους για να «έχει τον έλεγχο των πάντων».

«Είναι χαρακτηριστικό του Εμανουέλ Μακρόν», λέει ο αρχηγός του Reconquête, προσθέτοντας: «Αυτή είναι η χρονιά της αριστεράς που νομίζαμε ότι είχε πεθάνει: η Μαρίν Λε Πεν πέρασε το χρόνο της φλερτάροντας με την αριστερά, οι Ρεπουμπλικάνοι υποτάσσονται στην αριστερά, ο Εμανουέλ Μακρόν υποβάλλει αριστερό (sic) πρωθυπουργό… Θα είμαι ο μόνος δεξιός αντίπαλος αυτού του πρωθυπουργού και αυτής της αριστερής κυβέρνησης».

naftemporiki.gr