Skip to main content

Ο Μακρόν θα πιέσει τον Όρμπαν για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, θα συμμετάσχει σε βιντεοκλήση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν , την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους αρχηγούς των χωρών που γειτνιάζουν με την Ουγγαρία σχετικά με τις προτεινόμενες κυρώσεις της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, θα απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο κατά τους επόμενους έξι μήνες και τα διυλισμένα καύσιμα μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Η ΕΕ είχε προηγουμένως προσφέρει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία προθεσμία μέχρι το τέλος του 2024 για να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις και στην Τσεχία μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό.

Η Ουγγαρία απείλησε να ασκήσει βέτο, λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο.

Οι συνομιλίες του Ούγγρου πρωθυπουργού με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις προτεινόμενες κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου σημείωσαν πρόοδο, αλλά δεν έφτασαν σε συμφωνία, όπως αναφέρουν και οι δύο πλευρές.

naftemporiki.gr