Skip to main content

Ιζιούμ: Θα γίνει η επόμενη Μπούτσα;

Η πόλη Ιζιούμ βιώνει τις τελευταίες μέρες σκληρές μάχες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις τη χρησιμοποιούν ως σταθμό για να επιτεθούν σε άλλες πόλεις στα ανατολικά, γεγονός που έχει δημιουργήσει ανησυχίες ότι θα ακολουθήσει την τύχη της Μπούτσα, όπου η Ρωσία κατηγορείται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου με τις σφαγή αμάχων.

Το Ιζιούμ είναι γνωστό ως πύλη προς την περιοχή του Ντονμπάς και τη Μαύρη Θάλασσα, και στην παρούσα φάση φέρεται να έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Γεωγραφικά, όπως αναφέρθηκε, έχει στρατηγικής σημασίας θέση, βρίσκεται 70 μίλια νοτιοανατολικά της πόλης Χάρκοβο, και βρέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο την 1η Απριλίου.

Ενώ απομακρύνθηκαν πολίτες πριν από την εισβολή Ρώσων στρατιωτών, υπάρχουν περίπου 10.000 με 15.000 άνθρωποι ακόμα παγιδευμένοι στην πόλη, σύμφωνα με αξιωματούχους. Όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές, σχεδόν το 80% των κατοικιών της πόλης έχουν καταστραφεί και οι γραμμές των τρένων έχουν κοπεί, λέει ο αντιδήμαρχος της πόλης.

Όσοι έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν την πόλη κάνουν λόγο για κατάσταση στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Για περισσότερο από ένα μήνα, οι πολίτες δεν είχαν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, και έμεινα «χωρίς ηλεκτρισμό, θέρμανση ή νερό», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης ,Στεφάν Μασέλσκι. Ο Μασέλσκι, ο οποίος βρίσκεται σε μια περιοχή που ελέγχεται από την Ουκρανία γύρω από το Ιζιούμ, είπε ότι η επικοινωνία με τους αμάχους ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες δεν θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να εισέλθουν ή να φύγουν από την περιοχή.

«Έχουμε ανεπιβεβαίωτες αναφορές για απελάσεις [αμάχων] στη Ρωσία – οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν μέσα στην πόλη», δήλωσε.

naftemporiki.gr