Skip to main content

Γαλλία: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της ακροδεξιάς πραγματοποίησαν πορεία σε όλη τη Γαλλία το Σάββατο καθώς οι αντίπαλοι της υποψήφιας για την προεδρία, Μαρίν Λε Πεν, επιδιώκουν να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο για να την εμποδίσουν να κερδίσει τον δεύτερο γύρο των εκλογών ενάντια στον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις 24 Απριλίου.

Ο Μακρόν, που θεωρητικά ανήκει στο κέντρο και είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κέρδισε την προεδρία το 2017 αφού κέρδισε εύκολα τη Λε Πεν όταν οι ψηφοφόροι συσπειρώθηκαν πίσω του στον δεύτερο γύρο για να κρατήσουν το ακροδεξιό κόμμα της εκτός εξουσίας.

Φέτος, ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας την περασμένη Κυριακή έδωσε την ίδια μάχη, αλλά ο Μακρόν αντιμετωπίζει μια πολύ πιο σκληρή πρόκληση.

Στο κέντρο του Παρισιού, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα κατά της ακροδεξιάς και προειδοποιώντας για δημοκρατική αναταραχή εάν η Λε Πεν νικούσε. Ένα πανό έγραφε: «Ενάντια στην ακροδεξιά. Για δικαιοσύνη και ισότητα, όχι τη Λε Πεν στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων», αναφερόμενο στην επίσημη κατοικία του Γάλλου προέδρου.

«Εάν η ακροδεξιά πάρει την εξουσία, θα δούμε μια μεγάλη κατάρρευση των δημοκρατικών, αντιρατσιστικών και προοδευτικών στρατοπέδων», είπε στο Reuters ο Ντομινίκ Σοπό, πρόεδρος του SOS Racism, που μαζί με δεκάδες οργανώσεις δικαιωμάτων, συνδικάτα και ενώσεις κάλεσε σε διαδηλώσεις.

«Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι παρά τον θυμό τους για τον Εμανουέλ Μακρόν και τις πολιτικές του, δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ ενός φιλελεύθερου, συντηρητικού υποψηφίου και ενός ακροδεξιού υποψηφίου».

Ωστόσο, πολλά πάνω τάσσονταν κατά και των δύο υποψηφίων, αναφέροντας: «Ούτε πατρίδα ούτε αφεντικό – Ούτε Λε Πεν ούτε Μακρόν», απόδειξη της δυσαρέσκειας της γαλλικής κοινωνίας απέναντι στην προεδρία Μακρόν την τελευταία πενταετία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters