Skip to main content

Το ουκρανικό γραμματόσημο για το «Moskva» γίνεται συλλεκτικό

Στην Ουκρανία, ένα γραμματόσημο που απεικονίζει έναν Ουκρανό στρατιώτη να δείχνει το μεσαίο…δάχτυλο σε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο έχει γίνει συλλεκτικό. 

Εκατοντάδες Ουκρανοί έκαναν ουρές για ώρες στο κεντρικό ταχυδρομείο στο Κίεβο την Παρασκευή για να αγοράσουν το γραμματόσημο, που είχε αποκτήσει νέο νόημα μετά τη βύθιση του «Moskva», της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, η ιστορία του γραμματοσήμου βρίσκεται στις πρώτες μέρες του πολέμου τον Φεβρουάριο. Εκείνη την εποχή ο Ουκρανός συνοριοφύλακας Ρόμαν Χριμποφ φώναξε από το ραδιόφωνο “F*** you” στη ρωσική ναυαρχίδα «Moskva», που ήταν στο μικρό νησί των Φιδιών και οι Ρώσοι  ζητούσαν  στους Ουκρανούς στρατιωτες να παραδοθούν. Το ραδιοφωνικό μήνυμα έκανε τον γύρο του κόσμου και έγινε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης. Τώρα κοσμεί πολλά μπλουζάκια, αφίσες και αναμνηστικά.

Αρχικά είχε ειπωθεί  ότι οι 13 Ουκρανοί στρατιώτες στο νησί των Φιδιών,σκοτώθηκαν στη από το ρωσικό ναυτικό. Αργότερα αποδείχθηκε ότι οι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τους Ρώσους. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι τίμησε τους στρατιώτες  ως «Ήρωες της Ουκρανίας».

Μοτίβο επιλεγμένο από 500 προτάσεις

Στις αρχές Μαρτίου, τα Ουκρανικά Ταχυδρομεία προκήρυξαν  διαγωνισμό για να τιμήσουν  το γεγονός. Από περισσότερες από 500 προτάσεις,επιλέχθηκαν 20, γράφει η «New York Post». Τελικά, επιλέχθηκε η εικονογράφηση του καλλιτέχνη Μπόρις Γκροχ ,που δειχνει έναν Ουκρανό στρατιώτη να σηκώνει το μεσαίο δάχτυλο προς ένα ρωσικό πλοίο πάνω σε κίτρινη άμμο. «Όταν σχεδιάσαμε το γραμματόσημο, δεν ξέραμε πώς θα τελείωνε αυτό το επεισόδιο, αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό», σχολίασε ο Ιχόρ Σμελιάνσκ, γενικός διευθυντής των Ουκρανικών Ταχυδρομείων.

Τους πρώτους  ειδικούς  φάκελους που καλύπτονταν με τα γραμματόσημα υπέγραψαν ο Χρίμποφ, ο οποίος σύμφωνα με το “CNN” αφέθηκε ελεύθερος μέσω ανταλλαγής αιχμαλώτων και ο Σμιλιάνσκι. «Θέλουμε να τυπώσουμε περισσότερα γραμματόσημα », είπε ο γενικός διευθυντής των Ουκρανικών Ταχυδρομείων. Όμως οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο «προκάλεσαν προβλήματα στη λειτουργία του εργοστασίου και δεν μπορέσαμε να εκτυπώσουμε τον απαραίτητο αριθμό».