Skip to main content

Ισραήλ: Με επιτυχία δοκιμάστηκε το νέο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με λέιζερ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ – REUTERS/Baz Ratner
Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι στέφθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές ενός υψηλής ισχύος συστήματος λέιζερ για αντιπυραυλική άμυνα.

Σε μια σειρά δοκιμών, το σύστημα με την ονομασία «Σιδερένια Ακτίνα» (Iron Beam) αναχαίτισε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ρουκέτες και βλήματα όλμων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ ανέφερε: «Σήμερα, για πρώτη φορά, ένα υψηλής ισχύος σύστημα λέιζερ, που κατασκευάστηκε στο Ισραήλ, σημείωσε επιτυχία στην αναχαίτιση διάφορων στόχων, κάτι που αποτελεί επίτευγμα παγκοσμίου βεληνεκούς».

Πρόσφατα ο Γκαντζ είχε συμφωνήσει σε προϋπολογισμό εκατομμυρίων για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος.

Η ονομασία του νέου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας ταιριάζει απόλυτα με τον λεγόμενο «Σιδηρούν Θόλο» (Iron Dome), το σύστημα που προστατεύει το Ισραήλ από πυραύλους μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς.

Οι δοκιμές εντάσσονται στο πλαίσιο πολυετούς προγράμματος με στόχο την ανάπτυξη ενός ισχυρού συστήματος λέιζερ που θα πλαισιώσει τον «Σιδηρούν Θόλο».

Επικεφαλής του προγράμματος είναι η κρατική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Rafael.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά του εβραϊκού κράτους είναι συχνές. Η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας και η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ από τον γειτονικό Λίβανο απειλούν κατά καιρούς το Ισραήλ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.