Skip to main content

Γαλλικές εκλογές: Το νέο πολιτικό σκηνικό

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022 συμπίπτουν με έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος και μία οξύτατη ενεργειακή κρίση, που πυροδοτεί ραγδαίες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά. Δεν εκπλήσσει έτσι ίσως το γεγονός ότι η ακροδεξιά πέτυχε την υψηλότερη αποδοχή όλων των εποχών σε πρώτο γύρο και τα δύο παραδοσιακά κόμματα της χώρας υπέστησαν άκρως ταπεινωτική ήττα. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας χάσει πλέον το πλεονέκτημα του υποψηφίου της «ελπίδας και της αλλαγής» που είχε το 2017, έδωσε μία δύσκολη μάχη. Αλλά εξασφάλισε προβάδισμα σχεδόν 5 μονάδων έναντι της Μαρίν Λε Πεν. Η τελευταία ανέβασε το ποσοστό της από το 21% (στον πρώτο γύρο του 2017) στο 23%, ενώ ακόμη ένα 10% απέσπασε ο έταιρος ακροδεξιός υποψήφιος, Ερίκ Ζεμούρ. Το αθροιστικό 33% για την ακροδεξιά λέει σίγουρα πολλά, σχολιάζει το BBC. 

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν εξασφάλισε το αξιοσημείωτο 20%, που όμως δεν ήταν αρκετό για να πάρει το εισιτήριο για τον β’ γύρο. Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν είχαν αποσυρθεί άλλοι υποψήφιοι της Αριστεράς, υποστήριξε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ. 

Τα παραδοσιακά κόμματα πέτυχαν απλά να επιβεβαιώσουν ότι βιώνουν βαθύτατη υπαρξιακή κρίση. Η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων είναι κοντά στο 5% και των Σοσιαλιστών μόλις στο 2%. 

Εξαιρετικά υψηλό (26%) και το ποσοστό της αποχής, αποκαλύπτει ότι μία σημαντική μερίδα των πολιτών δεν πείστηκε από κανέναν υποψήφιο. Μένει να φανεί ποιο θα είναι το ποσοστό συμμετοχής στον β’ γύρο, στον οποίο ο Μακρόν έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των υποψηφίων Σοσιαλιστών, Ρεπουμπλικάνων και Πρασίνων και μία έμμεση ενίσχυση από τον Μελανσόν που ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν Λε Πεν.  

naftemporiki.gr