Skip to main content

Β’ γύρος γαλλικών εκλογών: Τι γραμμή δίνουν οι υποψήφιοι που δεν πέρασαν

Τη στήριξή τους στον Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες, έδωσαν οι υποψήφιες των Ρεπουμπλικάνων, Βαλερί Πεκρές και των Σοσιαλιστών, Αν Ινταλγκό. Και για τις δύο τα αποτελέσματα είναι άκρως απογοητευτικά.  Απόρριψη της ακροδεξιάς ζήτησε ο Μελανσόν, αλλά δεν κάλεσε τους ψηφοφόρους του ευθέως να ψηφίσουν Μακρόν. 

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη του απογοητευτικού αποτελέσματος», δήλωσε η Βαλερί Πεκρές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις λαμβάνει λίγο πάνω από το 5%. Η Πεκρές δήλωσε ανήσυχη για την άκρα δεξιά που «ανεβαίνει στη χώρα μας» και κάλεσε τους ψηφοφόρους της να στηρίξουν τον Μακρόν στον β’ γύρο.

«Σας καλώ με σοβαρότητα να καταψηφίσετε την ακροδεξιά της Μαρίν Λε Πεν χρησιμοποιώντας το ψηφοδέλτιο του Εμανουέλ Μακρόν», είπε από την πλευρά της και η Αν Ινταλγκό, η πρώτη που μίλησε μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Η υποψήφια των Σοσιαλιστών φίνεται να συγκεντρώνει μόλις 2%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υποψήφιος των Πρασίνων, Γιανίκ Ζαντό. Κάλεσε τελικά σε ψήφο υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν για να «μπει μπλόκο στην ακροδεξιά».

Ο υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 20% σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, απέφυγε να δώσει ευθέως τη στήριξή του στον Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μην δώσουν ούτε μία ψήφο στην Μαρίν Λε Πεν.  

Στήριξη στην υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού έδωσε ο επίσης ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, παρά το γεγονός ότι είχαν συγκρουστεί αρκετές φορές κατά την προεκλογική εκστρατεία. 

naftemporiki.gr