Skip to main content

Γαλλικές εκλογές: Έκκληση για «την ύψιστη προσοχή» μετά τη δημοσίευση μιας «ψεύτικης δημοσκόπησης»

Η Εθνική Επιτροπή Ελέγχου της Εκλογικής Εκστρατείας και η Εφορευτική Επιτροπή της Γαλλίας κάλεσαν την Παρασκευή, 8 Απριλίου, τους ψηφοφόρους να είναι «εξαιρετικά προσεκτικοί» μετά την αποστολή γραπτών μηνυμάτων που στέλνουν τον Έρικ Ζέμουρ στον δεύτερο γύρο.

Σε κοινό δελτίο τύπου, οι δύο επιτροπές «ζητούν τη μεγαλύτερη προσοχή στα μηνύματα που θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν σε σχέση με τα αποτελέσματα που αναφέρονται σε «δημοσκοπήσεις», αλλά που δεν αποτελούν δημοσκοπήσεις και επομένως δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτόν τον όρο». Ζήτησαν επίσης από τα «μέσα ενημέρωσης, τις πλατφόρμες και τα κοινωνικά δίκτυα και τα άτομα να μην μεταδίδουν» αυτά τα μηνύματα «τα οποία μπορεί να αποτελούν παραπλανητικές πληροφορίες».

Λίγο πριν το επίσημο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας τα μεσάνυχτα, αυτή η «ψεύτικη δημοσκόπηση», που στέλνει τον Έρικ Ζέμουρ στον δεύτερο γύρο, στάλθηκε με SMS σε πολλούς ανθρώπους. Κάποιοι υποστηρικτές του ακροδεξιού υποψηφίου το μετέδωσαν και στα κοινωνικά δίκτυα. Η υποψήφια του LR Βαλερί Πεκρές επέρριψε ευθύνες στην Επιτροπή Δημοσκοπήσεων και κατηγόρησε ονομαστικά τον Ερίκ Ζεμούρ ότι «επί του παρόντος μεταδίδει παράνομα μια ψευδή δημοσκόπηση μέσω SMS». «Αυτό το SMS, που δεν ζητήθηκε από τους παραλήπτες του και παραβιάζει όλους τους κανονισμούς που αφορούν την προστασία των προσωπικών δεδομένων, δεν είναι καν υπογεγραμμένο από τον συντάκτη του», εξηγεί σε δήλωσή της.

naftemporiki.gr