Skip to main content

«Η Γαλλία κρατά την ανάσα της»

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

«Σε μια ιεροτελεστία πανάρχαια όσο και η Ελλάδα, μια ολόκληρη χώρα καλείται σήμερα στις κάλπες να αποφασίσει για το μέλλον της» γράφει η γαλλική Le Figaro. «Η Γαλλία κρατά την ανάσα της», προσθέτει με έμφαση η γαλλική εφημερίδα, καθώς από το πρωί κάπου 48 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ένας πρώτος γύρος που δεν θα αναδείξει σίγουρα τον πρόεδρο της χώρας, αλλά τους δύο μονομάχους της τελικής αναμέτρησης της 24ης Απριλίου-ανήμερα με το ελληνικό Πάσχα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά με το νέο μετριοπαθές προφίλ, Μαρίν Λε Πεν θα είναι οι σημερινοί νικητές του πρώτου γύρου. Με τη διαφορά ανάμεσά τους στα όρια του στατιστικού λάθους. Υπάρχουν βέβαια και οι αστάθμητοι παράγοντες: Η αποχή, που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών και να φτάσει κοντά στο 30%, αλλά και οι αναποφάσιστοι, που μέχρι την τελευταία στιγμή ξεπερνούσαν το 20%.

Σήμερα, όμως, «είναι η ώρα των ανθρώπων», γράφει η Le Figaro. «Oι σοφοί και οι ισχυροί δεν αξίζουν περισσότερο από τους αδύναμους και τους αδαείς: Η δημοκρατία είναι ένα ατελές σύστημα, ένα σύστημα με ελαττώματα. Επιτρέπει περισσότερη κριτική, απογοητεύσεις και επικρίσεις από οποιοδήποτε άλλο σύστημα. Ωστόσο, το ψηφοδέλτιο, ειδικά στις προεδρικές εκλογές, είναι μια κρίσιμη έκφραση της ατομικής ελευθερίας και της συλλογικής κυριαρχίας. Είναι κρατικό καθήκον να υπενθυμίσουμε σε όλους τους Γάλλους: το μέλλον της χώρας μας είναι στα χέρια σας. Πηγαίνετε στην κάλπη: κανείς δεν πρέπει να λείπει» είναι η έκκληση που απευθύνει η γαλλική εφημερίδα.

«Votons!» είναι ο τίτλος της κυριακάτικης «Le Parisien» και παρακινεί τους Γάλλους «να ψηφίσουν», γιατί «ο ένας στους τρεις δεν σκοπεύει να το κάνει και αυτό είναι ρεκόρ. Και το δυσκολότερο: Ο ένας στους τρεις που ψηφίζει δεν ξέρει ποιον ακόμα. Άλλο ένα ρεκόρ».

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, οι Γάλλοι συνέδεαν τη λέξη «εκστρατεία» με τον εμβολιασμό και όχι με την ψηφοφορία. Πρώτα ο κορωνοϊός και μετά ο πόλεμος στην Ουκρανία είχαν επισκιάσει την προεκλογική εκστρατεία. Οι περισσότεροι περίμεναν μάλιστα μια «βαρετή» προεκλογική εκστρατεία, καθώς ο Εμμανουέλ Μακρόν εμφανιζόταν να κάνει «περίπατο» στον δεύτερο γύρο, με όποιον αντίπαλο και αν είχε. Με λαμπρές περγαμηνές ως διαχειριστής κρίσεων, ο Μακρόν φαινόταν να εξασφαλίζει ένα ασφαλές προβάδισμα. Ήρθε, όμως, στον αέρα ένα σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες παροχής συμβουλών και αμαύρωσε την εικόνα του. Οι αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν ως τον πρόεδρο των πλουσίων και φαίνεται ότι αυτό έπιασε, ειδικά στη γαλλική ύπαιθρο.

«Πρόεδρος των Πλουσίων» έναντι «συμπονετικής ακροδεξιάς»

Ταυτόχρονα, ο Γάλλος πρόεδρος κατηγορήθηκε για αλαζονεία, καθώς αρνήθηκε όχι μόνο να μετάσχει σε προεκλογικό ντιμπέιτ, αλλά στην εκστρατεία του απέφυγε ακόμη και να αναφέρει τα ονόματα των αντιπάλων του, όπως γράφει το περιοδικό Marianne.

Αντίθετα, η βασική αντίπαλός του, Μαρίν Λε Πεν, ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία πολύ νωρίτερα από τον Μακρόν. Άκουσε τους ανθρώπους στις αγορές και εστίασε την πολιτική της στο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί τον απλό κόσμο: την ακρίβεια και την αγοραστική δύναμη.

Η ακροδεξιά Λε Πεν έφτασε στο σημείο στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, να θεωρείται από τους πολίτες ως η πιο συμπονετική υποψήφια, καθώς προτείνει μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και σε 100  βασικά προϊόντα – το καλύτερο μέσο για τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης.

Η δανέζικη εφημερίδα Politiken δίνει μια σημαντική διάσταση στην γαλλική αναμέτρηση: «Η Λε Πέν έχει στραφεί στο πολιτικό κέντρο και επισημαίνει ότι η ανισότητα δεν έχει μειωθεί υπό τον νυν πρόεδρο. Στην πραγματικότητα, ο Μακρόν απέτυχε σε αυτό το σημείο και πολλοί Γάλλοι τον βλέπουν ως πρόεδρο των πλουσίων. Αλλά η Λεπέν ως αρχηγός κράτους θα ήταν καταστροφή για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Ενώ έχει μειώσει τον άλλοτε θαυμασμό της για τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, παραμένει βαθιά σκεπτικιστική για την ΕΕ. Είναι μια χαρισματική φιγούρα διαμαρτυρίας που προσελκύει απογοητευμένους ψηφοφόρους, αλλά είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Γαλλία μέσα στην κρίση».

Αν επαληθευτούν πάντως οι δημοσκοπήσεις και περάσουν σήμερα στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν και η Λε Πεν, το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι πιο αβέβαιο από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Εκείνη την εποχή, ο Μακρόν έλαβε πάνω από το 66% των ψήφων. Το «Τείχος της Δημοκρατίας» στάθηκε απέναντι στην ακροδεξιά. Τώρα όμως αυτό το «Τείχος» καταρρέει.

Η υποψήφια της κεντροδεξιάς, Βαλερί Πεκρές, αρνείται να κάνει οποιαδήποτε άμεση σύσταση για τον δεύτερο γύρο. Ο υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, που φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό  γύρω στο 17%  σήμερα και λέει πώς ελπίζει να μπει στον δεύτερο γύρο, αν μείνει απέξω ,αποκλείεται να ζητήσει βέβαια από τους οπαδούς του να ψηφίσουν Λε Πεν, αλλά ούτε Μακρόν. «Η Αριστερά δεν θα επιλέξει αυτή τη φορά το μικρότερο κακό, δηλαδή τον Μακρόν, στον δεύτερο γύρο και οι οπαδοί της θα πάνε για πικ νικ στην… εξοχή στις 24 Απριλίου», λένε στη «Ναυτεμπορική», δημοσιογράφοι στο Παρίσι. Οι υποψήφιοι από τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές έχουν ταχθεί από τώρα κατά της Λε Πεν, αλλά και αυτοί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα καλέσουν τους οπαδούς τους να ψηφίσουν Μακρόν στον δεύτερο γύρο.