Skip to main content

Πού οδηγούνται οι ρωσικές δυνάμεις που κατηγορούνται για σφαγές αμάχων;

Οι ρωσικές δυνάμεις έχοντας αποχωρήσει από τις βόρειες περιοχές της Ουκρανίας, επικεντρώνονται πλέον στα ανατολικά και νότια της χώρας. Κατά την αποχώρησή τους από τα περίχωρα του Κιέβου έγιναν γνωστές σφαγές αμάχων, τις οποίες η Μόσχα αρνείται κάνοντας λόγο για στημένο σκηνικό.

Οι εικόνες από τη σφαγή στη Μπούτσα έχουν προκαλέσει αποτροπιασμό, αυξάνοντας την πίεση στις κυβερνήσεις να εντείνουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει μπλόκο στο ρωσικό άνθρακα και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να απαγορεύσουν όλες τις νέες επενδύσεις στη Ρωσία. Εξετάζουν επίσης να βάλουν στο στόχαστρο τις δύο κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο πεδίο οι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρθηκαν από το Κίεβο δεν έχουν επανατοποθετηθεί στις μάχες που δίνονται στην ανατολική Ουκρανία, όπως διαπιστώνει η ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ρωσικές δυνάμεις που στοχεύουν να ενισχύσουν τη μαχητική δύναμη του ρωσικού στρατού στα ανατολικά, κινούνται νοτιοανατολικά από το Ιζιούμ προς το Σλαβιάνσκ- στην πόλη όπου εκτιμάται ότι θα δοθεί η επόμενη κομβική μάχη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι δυνάμεις αυτές όμως προέρχονται από μονάδες (1st Guards Tank Army) που βρίσκονταν στην περιοχή Χάρκοβο-Σούμι.

Αντίθετα, οι ρωσικές μονάδες που υποχώρησαν από το Κίεβο πιθανότατα δεν θα ανακτήσουν μαχητική αποτελεσματικότητα για κάποιο χρονικό διάστημα- τονίζουν οι αναλυτές- και δεν είναι σαφές αν οι Ρώσοι σκοπεύουν να τις ρίξουν σύντομα στον αγώνα.

Ωστόσο, στην ανάλυση αναφέρεται μια ανεπιβεβαίωτη έκθεση των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών, η οποία υποδηλώνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε σύντομα να στείλει μια μονάδα που φέρεται να διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, την 64η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων της 35ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων, στον αγώνα στην ανατολική Ουκρανία με την ελπίδα ότι τα ένοχα μέλη αλλά και οι μάρτυρες των εγκλημάτων πολέμου της ταξιαρχίας θα χάσουν τη ζωή τους στις μάχες με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό την απόσυρσή τους από την περιοχή του Κιέβου και σύμφωνα με πληροφορίες αναδιατάσσουν ορισμένες από τις δυνάμεις μάχης που αποσύρθηκαν από τη Λευκορωσία στη Ρωσία.

Η ρωσική πόλη Μπελγκορόντ- η οποία έγινε γνωστή από επίθεση που δέχθηκε σε αποθήκη καυσίμων την προηγούμενη εβδομάδα από ουκρανικά ελικόπτερα, όπως κατήγγειλε η Μόσχα- αναδεικνύεται ως η κύρια περιοχή συγκέντρωσης για τις ρωσικές δυνάμεις που ανασυντάσσονται μετά την υποχώρησή τους από το Κίεβo και προετοιμάζονται για περαιτέρω μετακίνηση προς την έδρα τους ή προς τις μάχες στα ανατολικά.

Στην ίδια πόλη φαίνεται να καταλήγουν και οι δυνάμεις που αποσύρονται από το Τσερνίχιβ, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας. Ο τελικός προορισμός τους δεν είναι ακόμη γνωστός.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr