Skip to main content

ΟΗΕ: «Τρόμος» και «φρίκη» για την σφαγή στην Μπούτσα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την «φρίκη» της τη Δευτέρα 4 Απριλίου για τις εικόνες πτωμάτων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, που ανακαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, επικαλούμενη πιθανά εγκλήματα πολέμου.

«Οι πληροφορίες που προκύπτουν από αυτήν την περιοχή και αλλού εγείρουν σοβαρά και ανησυχητικά ερωτήματα για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε η Μισέλ Μπατσελέτ σε ένα δελτίο τύπου , καλώντας επίσης «να διατηρηθούν όλα τα στοιχεία». Εκτός από την ταυτοποίηση των σορών η κ. Μπατσελέτ ζήτησε επίσης να γίνουν τα πάντα για να προσδιοριστούν τα αίτια του θανάτου.

Οι νεκροί πολίτες στην Μπούτσα, σκορπισμένοι στο δρόμο, μερικές φορές με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους και πεταμένους σε ομαδικούς τάφους, προκάλεσαν σχεδόν ομόφωνη καταδίκη. Οι ουκρανικές αρχές και οι σύμμαχοί τους κατηγορούν τους Ρώσους στρατιώτες ότι διέπραξαν αυτές τις καταχρήσεις, ενώ η Μόσχα απορρίπτει απολύτως αυτή τη θέση και κάνει λόγο για σκηνοθεσία του Κιέβου. «Είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα» για το τι συνέβη στην Μπούτσα, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και αποζημίωση για τα θύματα και τις οικογένειές τους, υπογράμμισε περαιτέρω η πρώην πρόεδρος της Χιλής.

naftemporiki.gr