Skip to main content

Η Ε.Ε. θέλει να φέρει στη δικαιοσύνη τις ρωσικές φρικαλεότητες

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Σαρλ Μισέλ κατηγορησε τη Ρωσία για φρικαλεότητες στην περιοχή του Κιέβου. Ο Βέλγος πολιτικός, μέσω του Twitter, κατέκρινε τα ρωσικά στρατεύματα ότι προκάλεσαν «σφαγή» στην πόλη Μπούχα.

«Σοκαρίστηκα από τις εικόνες. Η Ε.Ε. θα βοηθήσει στη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων που απαιτούνται για την προσαγωγή των υπευθύνων ενώπιον διεθνών δικαστηρίων», έγραψε ο Μισέλ. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε περαιτέρω κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας και υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Εικόνα φρίκης

Με την ανακατάληψη της περιοχής γύρω από το Κίεβο, ο ουκρανικός στρατός αντίκρυσε εικόνες φρίκης μετά από εβδομάδες μαχών.

Στην Μπούχα, μετά την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών, ανακαλύφθηκαν πολλά πτώματα στους δρόμους, ανέφεραν δημοσιογράφοι. Λέγεται ότι είναι κυρίως πολίτες. «Πολλοί από αυτούς πυροβολήθηκαν από Ρώσους στρατιώτες», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ. «Δεν ήταν στο στρατό, δεν είχαν όπλα, δεν αποτελούσαν απειλή», τόνισε.

Οι ουκρανικές αρχές προχώρησαν στον ενταφιασμό  περίπου 280 πολιτών στην Μπούχα ,σε ομαδικό τάφο. Οι αρχές δεν μπορούσαν να ενταφιάσουν τους νεκρούς κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής, σύμφωνα με την «Ukrajinska Pravda».

Μια φωτογραφία που κοινοποίησε ο Προεδρικός Σύμβουλος Ποντόλιακ στο Twitter δείχνει πυροβολημένους άνδρες, ένας από τους οποίους είχε δεμένα τα χέρια του πίσω από την πλάτη του. Ωστόσο, η αυθεντικότητα της εικόνας δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί ανεξάρτητα. Άλλες αναφορές από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις φρικαλεότητες δεν μπόρεσαν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντίμτρο Κουλέμπα κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου. «Η σφαγή στην Μπούχα ήταν σκόπιμη», έγραψε στο Twitter. Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν στόχο να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Ουκρανούς.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr