Skip to main content

Ρομάν Αμπράμοβιτς: «Ειρηνοποιός» σε…θολά νερά

Στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, ένα πρόσωπο ξεχώριζε, καθώς ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις.

Ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς δεν είναι επίσημα μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, αλλά φαίνεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στα παρασκήνια, με συνεχείς πτήσεις μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και Κωνσταντινούπολης από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Όπως ωστόσο επισημαίνει ο Guardian, ο ολιγάρχης δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες και τα τελευταία χρόνια έχει υποκύψει στην τρυφηλότητα που του προσφέρουν τα δισεκατομμύρια.

Τι …γυρεύει λοιπόν στις διαπραγματεύσεις;

Ουκρανική πηγή ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrainska Pravda ότι κύριος ρόλος του είναι «να μεταφέρει τις θέσεις μας στο αφεντικό του με ανθρώπινη γλώσσα».

Αλλά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οποιαδήποτε αναφορά στον Αμπράμοβιτς και τη σχέση του με τον Πούτιν έβρισκε «τοίχο» από τον ίδιο καθώς διέψευδε οποιαδήποτε εγγύτητα με τον Ρώσο πρόεδρο 

Τα ερωτηματικά μεγάλωσαν  καθώς σε μία από τις συναντήσεις, έπεσε θύμα δηλητηρίασης μαζί με δύο  Ουκρανούς διαπραγματευτές, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός του, στον Guardian.«Είχε χάσει την όρασή του για αρκετές ώρες» είπε.

«Η δόση δεν ήταν θανατηφόρα. Κάποιος ήθελε να στείλει μια προειδοποίηση σε όσους συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες» ανέφεραν.

Ποιός; 

Η είδηση  αντιμετωπίστηκε με διάχυτο σκεπτικισμό. Σε μια σπάνια στιγμή σύμπνοιας, Ουάσιγκτον και  Μόσχα συμφώνησαν ότι δεν πιστεύουν την ιστορία της δηλητηρίασης.

Ζελένσκι: Ένας από τους πολλούς…

Ο Ζελένσκι πρόσφατα είπε σε συνέντευξή του σε Ρώσους δημοσιογράφους ότι ο Αμπράμοβιτς είναι ένας από τους πολλούς Ρώσους ολιγάρχες που του είχαν προτείνει να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην ουκρανική οικονομία.

«Λάβαμε μηνύματα από αυτόν και πολλούς άλλους επιχειρηματίες που έλεγαν  “ας βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο. Βρείτε μας να κάνουμε κάτι», ανέφερε,  Είπε επίσης ότι ο Αμπράμοβιτς έχει εμπλακεί σε ανεπιτυχείς συζητήσεις για την οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στις επισκέψεις του μεγιστάνα στο Κίεβο, ούτε σε  συναντήσεις μαζί του.

Την περασμένη εβδομάδα, διέρρευσε ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν, να  παγώσει τις κυρώσεις κατά του δισεκατομμυριούχου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ώς μεσάζον στις συνομιλίες. Χθες έγινε γνωστό, ότι όντως ο Αμπράμοβιτς συνάντησε τον Πούτιν και του έδωσε χειρόγραφο  σημείωμα του Ζελένσκι με τις θέσεις του. «Πες του ότι θα τους τσακίσω» φέρεται να απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αποτυχία…

Πολλοί είναι δύσπιστοι για τη μετουσίωση του ολιγάρχη σε ανεξάρτητο ειρηνοποιό

«Πώς μπορούν να ξεχνούν ποιος είναι; Πρόκειται ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του καθεστώτος του Πούτιν», δήλωσε η Maria Pevchikh, στενή συνεργάτιδα του Ρώσου φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι και επικεφαλής των ερευνών του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς.

Η Pevchikh είπε ότι δεν την πείθει η ιδέα ότι ο Αμπράμοβιτς λειτουργεί αυτόνομα στις συνομιλίες. «Είμαι 100% σίγουρη ότι  συντονίζεται πλήρως με το Κρεμλίνο. Όταν είσαι η μαριονέτα του Πούτιν για 22 χρόνια, δεν γίνεται ξαφνικά να τον προδίδεις» τόνισε..

Αλτρουισμός μετά…συμφερόντων

«Πίσω από την προσφορά του Αμπράμοβιτς και άλλων Ρώσων επιχειρηματιών να βοηθήσουν την Ουκρανία, μπορεί να εκφράζεται η αντίθεσή τους στη φρίκη του πολέμου» αλλά και κάτι λιγότερο αλτρουϊστικο: Η επιθυμία τους να γλυτώσουν από τις δυτικές κυρώσεις, λέει η Ρωσίδα δημοσιογράφος Γεβγένια Άλμπατς.

«Προσπαθούν να σώσουν τις βίλες, τα γιοτ τους παίρνοντας θέση  στην «σωστή πλευρά» της Ρωσικής εισβολής. Μερικοί από αυτούς είναι τουλάχιστον τρομοκρατημένοι.Ξέρω μερικούς ανθρώπους που δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που συνέβη», είπε η Άλμπατς . 

«Έπειτα, υπάρχουν κάποιοι που απλώς ανησυχούν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τις γυναίκες που τους καθαρίζουν» κατέληξε,στάζοντας δηλητήριο η Ρωσίδα δημοσιογράφος.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr