Skip to main content

Ζελένσκι: Δώστε μας το 1% των τζετ και των τανκς του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατήγγειλε ότι η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου. «Πάλι πέθαιναν παιδιά, πέθαιναν άνθρωποι», είπε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ σε προηχογραφημένη ομιλία του. 

Δεν παρείχε στοιχεία ούτε ανάφερε πού έγινε η επίθεση. Ωστόσο, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές που εξαπλώνονται σε μεγάλες περιοχές.

Η Σύμβαση της Γενεύης του 1977 απαγορεύει τη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου σε συγκρούσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς τη χώρα του. «Για να σώσουμε τους ανθρώπους και τις πόλεις μας, η Ουκρανία χρειάζεται στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς. Με τον ίδιο τρόπο που η Ρωσία χρησιμοποιεί το πλήρες οπλοστάσιό της χωρίς περιορισμούς εναντίον μας», είπε, ευχαριστώντας από τη μία τα μέλη του ΝΑΤΟ για τον αμυντικό εξοπλισμό που παρέχεται στη χώρα και ζητώντας απόμ την άλλη επιθετικά όπλα.

«Μπορείτε να μας δώσετε το 1% όλων των αεροπλάνων σας. 1% των τανκ σας. 1%!», είπε χαρακτηριστικα. Τα τανκς- είπε- θα «ξεμπλοκάρουν τις πόλεις μας που τώρα πεθαίνουν: Μαριούπολη, Μπερντιάνσκ, Μελιτόπολη, και άλλες».

«Έχετε τουλάχιστον 20.000 τανκς! Η Ουκρανία ζήτησε 1%, 1%όλων των τανκς σας για να μας δοθούν ή να πουληθούν! Αλλά δεν έχουμε ακόμη ξεκάθαρη απάντηση. Το χειρότερο πράγμα στη διάρκεια του πολέμου είναι να μην έχεις ξεκάθαρες απαντήσεις στα αιτήματα για βοήθεια», συνέχισε. 

Η Ουκρανία δεν διαθέτει ισχυρά αντιπυραυλικά όπλα και έχει πολύ μικρότερο στόλο αεροσκαφών, είπε. «Επομένως, το πλεονέκτημά τους στον ουρανό μοιάζει με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής. Και βλέπετε τις συνέπειες σήμερα – πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν, πόσες ειρηνικές πόλεις καταστράφηκαν», δήλωσε. 

Προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία θα στοχεύσει στη συνέχεια μέλη της συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη, ακόμα και της Πολωνίας. Η Ρωσία «θέλει να προχωρήσει παραπέρα. Ενάντια στα ανατολικά μέλη του ΝΑΤΟ. Τα κράτη της Βαλτικής. Και η Πολωνία σίγουρα», είπε. 

«Αλλά το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη δείξει τι μπορεί να κάνει η συμμαχία για να σώσει τους ανθρώπους», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία έχει ήδη δείξει τι είναι ικανή και πώς μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο  Ζελένσκι απευθύνθηκε στα μέλη της συμμαχίας ρωτώντας εάν είναι βέβαιοι ότι το Άρθρο 5 θα λειτουργούσε εάν η Ρωσία επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. Το άρθρο 5 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού ορίζει ότι μια επίθεση σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ θεωρείται επίθεση σε όλο το ΝΑΤΟ.

Κάλεσε επίσης τη συμμαχία να μην δηλώσει στην Ουκρανία ότι ο στρατός της δεν πληροί τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. «Το μόνο πράγμα που απαιτώ από εσάς μετά από έναν τέτοιο μήνα πολέμου είναι, σας παρακαλώ, μην μας πείτε ποτέ ότι ο στρατός μας δεν πληροί τα πρότυπα του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά. 

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr