Skip to main content

G20: Κλείνει την πόρτα στη Ρωσία;

Οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκλείσουν τη Ρωσία από την ομάδα της G20, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο πηγές. Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε επίσης ότι η Πολωνία την Τρίτη πρότεινε στους Αμερικανούς αξιωματούχους να αντικαταστήσει τη Ρωσία στην ομάδα, αναφέροντας ότι έλαβε «θετική απάντηση».

Η G20 είναι η ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και στοχεύει στο συντονισμό της δράσης των χωρών σε θέματα που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ανάπτυξης. Πιθανότατα μια τέτοια απόφαση δεν θα παρθεί καθώς οι αναλυτές προβλέπετουν ότι θα ασκηθεί βέτο από άλλα βασικά κράτη της G20, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία. 

Αντ’ αυτού, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της G7 ενδέχεται να μποϊκοτάρουν τις συναντήσεις της G20 φέτος – κάτι για το οποίο έχει προειδοποιηθεί η Ινδονησία, η σημερινή πρόεδρος της ομάδας.

Η Τζακάρτα αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.  Η Ινδονησία πρόκειται να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 τον Οκτώβριο και θα συγκαλέσει μια σειρά συζητήσεων μεταξύ αξιωματούχων από τα κράτη μέλη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.  Υπάρχουν εκκλήσεις για τη σύνοδο κορυφής, η οποία παραδοσιακά επικεντρώνεται σε οικονομικά ζητήματα, να συζητηθεί η αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που η Ινδονησία αρνείται. 

Στο μεταξύ για το θέμα τοποθετήθηκε η Ρωσίδα πρεσβεύτρια στην Τζακάρτα, προειδοποιώντας να μην συζητηθεί η εισβολή της χώρας στην Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής των εθνών της G20 στο Μπαλί φέτος.

Η Λουντμίλα Βορόμπιοβα γνωστοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να παραστεί στη σύνοδο κορυφής, παρά τις εκκλήσεις ορισμένων μελών να αποκλείσουν τη Ρωσία από την ομάδα.

«Όχι μόνο η G20, πολλές οργανώσεις προσπαθούν να εκδιώξουν τη Ρωσία. . . Η αντίδραση της Δύσης είναι απολύτως δυσανάλογη», είπε, προσθέτοντας ότι η σύνοδος κορυφής δεν είναι το αρμόδιο φόρουμ για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.  Η Βορόμπιοβα πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επιδιώκει να πουλάει όπλα σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας παρά τις δυτικές κυρώσεις, αλλά πρόσθεσε ότι «χρειάζονται δύο για το ταγκό» και ότι ορισμένα έθνη μπορεί να αποθαρρύνονται από το να ασχοληθούν με τη Ρωσία.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr