Skip to main content

Συντριβή Boeing 737 στην Κίνα: Τι γνωρίζουμε για τις συνθήκες του δυστυχήματος

Η συντριβή του αεροσκάφους Boeing 737 -800 ΝG της China Eastern Airlines, που μετέφερε 132 επιβάτες, είναι το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στην Κίνα εδώ και σχεδόν 12 χρόνια. Σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας το μοιραίο αεροσκάφος έπεσε σχεδόν κάθετα, καθώς πετούσε σε ύψος  8.000 μέτρων. 

Το στοιχείο αυτό πυροδοτεί διάφορες εικασίες για την αιτία της ξαφνικής συντρικής: «Ακόμη κι αν και οι δύο κινητήρες του Boeing 737 χαλούσαν ταυτόχρονα, θα ήταν αδύνατο να πέσεις με τέτοια ταχύτητα, επειδή το αεροπλάνο θα μπορούσε να πλανάρει ακόμα σε κάποια απόσταση», είπε ένας Κινέζος ειδικός σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ονόματι Λι δήλωσε στον ιστότοπο ειδήσεων Hongxing Xinwen πως οδηγούσε το αυτοκίνητο και ξαφνικά είδε το αεροπλάνο να συντρίβεται. «Ήταν ένα αεροσκάφος, χωρίς καπνό ή φωτιά, που έπεφτε απότομα», είπε.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε την αεροπορική εταιρεία να αντιμετωπίσει κατάλληλα τις συνέπειες του ατυχήματος και να διερευνήσει πιθανούς κινδύνους για την εναέρια κυκλοφορία, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η China Eastern Airlines διέταξε αμέσως να καθηλωθούν όλα τα Boeing 737 του στόλου της.

Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος ήταν 6 ετών και 10 μηνών, σύμφωνα με τη FlightRadar. Όπως αναφέρει το Bloomberg το μοντέλο 737-800 NG που συνετρίβη θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα όλων των εποχών. Είναι παλαιότερο του μοντέλου 737 Max που εμπλέκεται στις δύο πολύκροτες αεροπορικές τραγωδίες του 2018 και του 2019 και παρουσιάζει ένα από τα καλύτερα ιστορικά ασφαλείας.

11 ατυχήματα έχουν καταγραφεί με το συγκεκριμένο 737 -800 NG από το 1997 έως σήμερα. Σε αυτό το διάστημα έχουν παραδοθεί περισσότερα από 7.000 αεροσκάφη τέτοιου τύπου. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Xihnua, Bloomberg, Reuters