Skip to main content

Γαλλικές εκλογές: Σταθερό προβάδισμα Μακρόν – Ενισχύεται ο Μελανσόν

Μετά από τρεις εβδομάδες σύγκρουσης στην Ουκρανία κατά τις οποίες ήταν πολύ δραστήριος διπλωματικά, ο Εμανουέλ Μακρόν βλέπει τις προθέσεις ψήφου απέναντί ​​του να διευθετούνται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο απερχόμενος Πρόεδρος σε δημοσκόπηση της Les Echos, λαμβάνει ποσοστό 29,1%. 

Οι Γάλλοι είναι λιγότερο πιθανό να πιστέψουν ότι η σύγκρουση θα μετρήσει όταν κάνουν την επιλογή τους (28%).

Αρνούμενη να συμμετάσχει σε τηλεοπτικές συζητήσεις μεταξύ όλων των υποψηφίων χωρίς την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της ως η μόνη υποψήφια που μπορεί να φτάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Το ποσοστό της του παραμένει στο 17% των προθέσεων ψήφου αυτή την εβδομάδα. Προηγείται των επόμενων τριών υποψηφίων με τουλάχιστον 4 μονάδες.

Το 2017, τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο, η Μαρίν Λεπέν κατέγραψε ποσοστό 24% των προθέσεων ψήφου, πολύ κοντά σε αυτό του Εμανουέλ Μακρόν την ίδια περίοδο (25%). Να θυμίσουμε, ωστόσο, ότι η Εθνική Συσπείρωση ήταν τότε το μόνο ακροδεξιό κόμμα που πρότεινε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές. Φέτος, η εμφάνιση του Ερίκ Ζεμούρ στο πολιτικό παιχνίδι πλήττει την κ. Λεπέν: το 28% των ψηφοφόρων του το 2017 σκοπεύει πλέον να ψηφίσει τον πρώην δημοσιογράφο.

Οι Ζαν-Λυκ Μελανσόν, Βαλερί Πεκρές και Ερίκ Ζεμούρ εξακολουθούν να πιστώνονται με πολύ παρόμοιες προθέσεις ψήφου. Αφού και οι τρεις κυμάνθηκαν μεταξύ 11% και 12% αυτή την εβδομάδα, το ποσοστό είναι 13% για τον Μελανσόν, 12% για την κ. Πεκρές και 11% για τον Ερίκ Ζεμούρ. Ο υποψήφιος της Επαναστατημένης Γαλλίας έφτασε έτσι στο υψηλότερο επίπεδό του από την έναρξη αυτού του βαρόμετρου.

Η Βαλερί Πεκρές βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο για εκπρόσωπο της Ρεπουμπλικανικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές (12%). 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Les Echos