Skip to main content

Ισπανία: Η στροφή της Μαδρίτης για τη Δ. Σαχάρα φέρνει διπλωματικές αλλαγές

Το Μαρόκο επανέφερε την Κυριακή τον πρεσβευτή του στην Ισπανία, τερματίζοντας ουσιαστικά τη 10μηνη διαμάχη μεταξύ των δύο βασικών μεσογειακών γειτόνων, αφού η Μαδρίτη άλλαξε τη μακροχρόνια θέση της στη Δυτική Σαχάρα, την πρώην αποικία της στη Βόρεια Αφρική.

Αλλά η κίνηση άνοιξε ένα νέο διπλωματικό μέτωπο για την Ισπανία με την Αλγερία – τον ​​άλλο γείτονά της στη Βόρεια Αφρική, έναν κρίσιμο προμηθευτή φυσικού αερίου και τον περιφερειακό εχθρό του Μαρόκου – η οποία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Μαδρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «αναστροφή» της Ισπανίας.

Η Δυτική Σαχάρα, μια τεράστια περιοχή άγονη αλλά πλούσια σε φωσφορικά άλατα και με εύφορες αλιευτικές περιοχές στον Ατλαντικό Ωκεανό, αμφισβητείται μεταξύ του Μαρόκου, το οποίο την προσάρτησε το 1976, και του υποστηριζόμενου από την Αλγερία κινήματος ανεξαρτησίας του Μετώπου Polisario.

Η Karima Benyaich, η πρέσβειρα του Μαρόκου στην Ισπανία, δήλωσε την Κυριακή στο ισπανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων EFE ότι επέστρεψε στη Μαδρίτη την προηγούμενη μέρα, λίγο αφότου η ισπανική κυβέρνηση υποστήριξε το σχέδιο του Ραμπάτ να δώσει περισσότερη αυτονομία στη Δυτική Σαχάρα, εφόσον η περιοχή παραμένει υπό την λαβή.

Σε επιστολή του προς τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ’, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε την πρόταση του Ραμπάτ «την πιο σοβαρή, ρεαλιστική και αξιόπιστη» πρωτοβουλία για την επίλυση της επί δεκαετίες διαφωνίας.

Το Polisario, ωστόσο, επέκρινε τη μεταβαλλόμενη στάση της Ισπανίας. Οι Σαχράουι που επιζητούν την ανεξαρτησία λένε ότι η απόφαση είναι ένα «σοβαρό λάθος» που υποχωρεί στη μόχλευση του Μαρόκου για τον έλεγχο των μεταναστών που περνούν στην Ευρώπη. Κατηγορούν επίσης τη Μαδρίτη ότι παίρνει θέση σε μια διαμάχη που επί δεκαετίες η ισπανική κυβέρνηση έλεγε ότι θα μπορούσε να διευθετηθεί μόνο με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί υπό τον ΟΗΕ.

«Είναι χαρά που επιστρέφω στη δουλειά στη Μαδρίτη και ενισχύω τις σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου με τον τρόπο που έχουν καθορίσει οι αντίστοιχες χώρες μας», ανέφερε η Benyaich από την EFE.

Η Αλγερία, η οποία έχει ρίξει το βάρος της πίσω από το Polisario, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ισπανία το Σάββατο, καταδικάζοντας την «απότομη αναστροφή» της Μαδρίτης σε μια δήλωση.

Αξιωματούχος του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η Μαδρίτη είχε «προηγουμένως ενημερώσει την αλγερινή κυβέρνηση για τη θέση της σχετικά με τη Σαχάρα». «Για την Ισπανία, η Αλγερία είναι ένας στρατηγικός, προτεραιότητας και αξιόπιστος εταίρος με τον οποίο σκοπεύουμε να διατηρήσουμε μια προνομιακή σχέση», είπε ο αξιωματούχος.

naftemporiki.gr