Skip to main content

Νέο κάλεσμα Ζελένσκι σε Πούτιν για συνομιλίες και αναφορές σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι είναι «έτοιμος για διαπραγματεύσεις» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά προειδοποίησε ότι εάν αποτύχουν «αυτό θα σήμαινε ότι πρόκειται για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις μαζί του. Ήμουν έτοιμος τα τελευταία δύο χρόνια. Και νομίζω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε στο CNN. «Πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε σχήμα, οποιαδήποτε ευκαιρία για να έχουμε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης, δυνατότητα συνομιλίας με τον Πούτιν. Αλλά αν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, αυτό θα σήμαινε ότι πρόκειται για έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι ζήτησε περισσότερες διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησιάζει την τέταρτη εβδομάδα της. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, κάλεσε σε συνομιλίες «χωρίς καθυστέρηση», προειδοποιώντας ότι διαφορετικά οι απώλειες της Ρωσίας θα ήταν «τεράστιες».

«Πάντα επιμέναμε στις διαπραγματεύσεις. Πάντα προσφέραμε διάλογο, προσφέραμε λύσεις για την ειρήνη», είπε. «Και θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα να συναντηθούμε. Ώρα να μιλήσουμε. Είναι καιρός να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και η δικαιοσύνη για την Ουκρανία.».

Ο Ζελένσκι είπε προηγουμένως ότι οι προτεραιότητές του στις συνομιλίες είναι σαφείς: «Το τέλος του πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, κυριαρχία, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr