Skip to main content

Οι επτά «σωματοφύλακες» του Πούτιν

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Αναμφίβολα, ο Βλάντιμρ Πούτιν είναι «ο κύριος του Κρεμλίνου», ο άνθρωπος που κρατά μόνος του τα ηνία της εξουσίας στη Μόσχα. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος βασίζεται σε επτά στενούς συνεργάτες του, την γνώμη των οποίων υπολογίζει. Οσο και αν στις εικόνες μέσα στο Κρεμλίνο, εμφανίζεται πάντα να κρατά μια μεγάλη απόσταση. Πρώτος τη τάξει είναι ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, που θεωρείται και μελλοντικός διάδοχος του Πούτιν.

Ο  «διάδοχος» Σόιγκου

Το όνομα του 66χρονου Σόιγκου ακούγεται πολύ συχνά πλέον, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Υπουργός Αμυνας της Ρωσίας από το 2012 , ο Σόιγκου ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την  επέμβαση στη Συρία από το 2015. Υπερασπίστηκε δημοσίως την προσάρτηση της Κριμαίας και την de facto απόσχιση του Ντονμπάς το 2014, καθώς και τη ρωσική επέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Θεωρείται μεγάλος θαυμαστής του θρυλικού σοβιετικού στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ που κατέλαβε το Βερολίνο το 1945. Το τελευταίο διάστημα πάντως, στις επίσημες φωτογραφίες του Κρεμλίνου, ο Σόιγκου εμφανίζεται μακριά από τον Πούτιν. Οσοι τον γνωρίζουν, λένε ότι φαίνεται σοκαρισμένος. Τα προφανή προβλήματα του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, αναπόφευκτα αντανακλούν και στον Σόιγκου. Το τι σημαίνει αυτό για την επιρροή του υπουργού Αμυνας, στο Κρεμλίνο παραμένει προς το παρόν ομιχλώδες.

Σεργκέι Λαβρόφ, διπλωματία ρωσικού τύπου

Ο πιο γνωστός Ρώσος υπουργός στο εξωτερικό, είναι ο Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς ηγείται της ρωσικής διπλωματίας εδώ και 18 χρόνια. Γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που τον περιβάλει ο «κύριος του Κρεμλίνου». Διπλωμάτης καριέρας από το 1972 , ο Λαβρόφ έζησε το τέλος της σοβιετικής αυτοκρατορίας.

Ως κορυφαίος διπλωμάτης, υποστήριξε και βοήθησε στη διαμόρφωση της  μετασοβιετικής εξωτερικής πολιτικής – από την αρχική συνεργασία με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ έως την πλήρη ρήξη με τη Δύση. Ο Λαβρόφ είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ από το 1994 έως το 2004 , ο ηλικίας σήμερα 71 ετών υπουργός Εξωτερικών , κατάφερε να εμφανίζεται «για πολύ καιρό, ως ένα λογικό, φιλοδυτικό πρόσωπο, που εργαζόταν στη Νέα Υόρκη», εξηγεί η Αγλάια Σνέτκωφ , καθηγήτρια στο University College του Λονδίνου, ειδική σε θέματα διεθνούς πολιτικής και ασφάλειας στη Ρωσία. Ολο το προηγούμενο διάστημα , το έργο του χαρακτηρίστηκε πάνω από όλα από τις προσπάθειες να αποκτήσει η Μόσχα το μεγαλύτερο δυνατό διεθνές ειδικό βάρος. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία όμως και αυτός μπήκε στο στόχαστρο των κυρώσεων της Δύσης.

Νικολάι Πατρούσεφ-ο διάδοχος του Πούτιν στην FSB

Ο 70χρονος Νικολάι Πατρούσεφ είναι ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Συνδυάζει χαρακτηριστικά που αντιπροσωπεύουν μεγάλη επιρροή στο Κρεμλίνο: Κατάγεται από την Αγία Πετρούπολη, όπως και Πούτιν και εργάστηκε για την KGB. Το 1999 μάλιστα διαδέχθηκε τον Πούτιν ως επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών FSB – θέση που κράτησε μέχρι το 2008.

Πιστός φίλος του Πούτιν επί χρόνια, ο Πατρούσεφ θεωρείται  «γεράκι», είναι σκληροπυρηνικός και η πορεία της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ρωσίας ,λέγεται ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν. Λέγεται ότι έχει εμμονή με την ιδέα ότι η Δύση θέλει να διασπάσει τη Ρωσία. Η επιρροή του στον Πούτιν θεωρείται τεράστια. Στα τέλη Ιανουαρίου πάντως, είχε διαψεύσει ότι σχεδιάζεται εισβολή στην Ουκρανία, ως «απόλυτο παραλογισμό»:  Δεν θέλουμε πόλεμο, δεν τον χρειαζόμαστε καθόλου», είχε πει χαρακτηριστικά ένα μήνα πριν την έναρξη του πολέμου

Ο «αρχιπράκτορας» Μπόρτνικοφ

Όταν ο Πατρούσεφ αποχώρησε από την FSB το 2008, τον διαδέχθηκε ο Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ και εξακολουθεί να κατέχει αυτή τη θέση μέχρι σήμερα. Δεδομένης της ιδιαίτερης εμπιστοσύνης του Πούτιν στην FSB, είναι λογικό ότι η επιρροή του 70χρονου Μπόρτνικοφ στον Ρώσο πρόεδρο να είναι ισχυρή. Πόσο μάλλον που, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, ο Μπόρτνικοφ εργαζόταν και για την KGB στο τότε Λένινγκραντ (σήμερα Αγία Πετρούπολη), τη δεκαετία του 1970.

Με την επιβράδυνση της ρωσικής προέλασης στην Ουκρανία όμως, και ο Μπόρτνικοφ πρέπει να έχει τεράστιο πρόβλημα. Ιδιαίτερα καθώς το Κρεμλίνο καταλογίζει στην FSB λανθασμένες πληροφορίες για τα δήθεν «φιλο-ρωσικά» αισθήματα των Ουκρανών, αλλά και ότι έδωσαν στον Πούτιν εντελώς ψευδείς πληροφορίες για την κατάσταση στην Ουκρανία. Ο θυμός του Πούτιν για την πορεία του πολέμου θα πρέπει τελικά να επηρεάσει την FSB. Δύο ανώτεροι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών φέρεται να έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Αντρέι Σολντιέροφ, που δημοσίευσε σχετικό άρθρο στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης CEPA.

Ο «αρχικατάσκοπος» Ναρίσκιν

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής αντικατασκοπείας, έγινε γνωστός λόγω μιας δυσάρεστης δημόσιας εμφάνισής του, λίγο πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.  Σε μια δημόσια συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο  67χρονος Ναρίσκιν άρχισε να τραυλίζει, ζητώντας να δοθεί στη Δύση «μια τελευταία ευκαιρία» για να  ασκηθεί πίεση στο Κίεβο. Ο Πούτιν το αμφισβήτησε δημοσίως, αναγκάζοντας τον Ναρίσκιν να ζητήσει ουσιαστικά συγγνώμη.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν φέρεται να είναι πάντως ιδιαίτερα δεμένος με τον Πούτιν, καθώς-όπως ο Πρόεδρος- έτσι και αυτός κατάγεται από την Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με τη «Novaya Gazeta», φοίτησε σε ένα κολέγιο της KGB εκεί με τον Πούτιν, και αργότερα και οι δύο εργάστηκαν στη διοίκηση της πόλης. Το 2004 ακολούθησε τον Πούτιν στη Μόσχα. Μέσα σε λίγα χρόνια, έγινε επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης και στη συνέχεια έγινε πρόεδρος της Δούμας. Το 2016, ο Πούτιν τον διόρισε επικεφαλής της αντικατασκοπείας.

Ο «τζούντοκα» Βίκτορ Σόλοτοφ

Το 2016, ο Πούτιν προέβη σε μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση στις υπηρεσίες  εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας. Οι ειδικές μονάδες (όπως η περιβόητη ΟΜΟΝ) έφυγαν από τον έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών και ενώθηκαν στην Εθνική Φρουρά, που υπαγόταν άμεσα στον Πρόεδρο. Τοποθέτησε στην ηγεσία της νέας υπηρεσίας έναν παλιό του γνώριμο :τον 68χρονο σήμερα, Βίκτορ Σόλοτοφ , ο οποίος, όπως και ο Πούτιν, λέγεται ότι εργάστηκε για την KGB στην Αγία Πετρούπολη – σε ένα τμήμα που ήταν υπεύθυνο για την προσωπική προστασία υψηλόβαθμων προσώπων. Μέχρι και μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το επάγγελμα του Σόλοτοφ ήταν …σωματοφύλακας. Στη συνέχεια ανέλαβε προσωπικός φρουρός του δημάρχου της πόλης, Ανατόλι Σόμπτσακ, και του τότε …αντιδημάρχου , Βλαντιμίρ Πούτιν. Έγινε επίσης ο παρτενέρ του Πούτιν  στην πυγμαχία και το τζούντο- ένα από τα αθλήματα στα οποία ο Ρώσος πρόεδρος αρέσκεται να επιδεικνύει τις ικανότητές του.

Κατά ειρωνικό τρόπο πάντως, ο έμπιστος του Πούτιν παραδέχτηκε τώρα πιο ξεκάθαρα από οποιονδήποτε άλλο αξιωματούχο, ότι υπάρχουν δυσκολίες στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Θα ήθελα να πω, ναι, δεν πάνε όλα τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε», ομολόγησε ο Σόλοτοφ , μετά την κυριακάτικη λειτουργία.

Βαλέρι Γκερασίμοφ : Ο «πατέρας του υβριδικού πολέμου»

Ο 66χρονος στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ διορίστηκε από τον Πούτιν επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου το 2012. Ένα χρόνο αργότερα, σε μια ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Ρωσικής Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών, παρουσίασε τις «νέες ιδέες» για τον πόλεμο, μια εκσυγχρονισμένη προσέγγιση που ακολουθούσαν και οι δυτικές ένοπλες δυνάμεις, ιδιαίτερα για τη χρήση νέων τεχνολογιών. Κέρδισε μάλιστα τη φήμη του πατέρα του «υβριδικού πολέμου».Σήμερα, όπως και πολλοί άλλοι από τον στενό κύκλο του Κρεμλίνου, ο Γκερασίμοφ είναι πιθανό να ανησυχεί πολύ περισσότερο, για την αργή προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ανθρωποι που τον γνωρίζουν, περιγράφουν τον Γκερασίμοφ ως όλο και πιο απογοητευμένο από την πορεία του πολέμου. Ισως και για το γεγονός ότι φιγουράρει και αυτός στη λίστα των δυτικών κυρώσεων…

 Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr