Skip to main content

Γαλλία: Το συνταξιοδοτικό και πάλι κεντρικό θέμα της ατζέντας Μακρόν

Σύνταξη στα 65 θέλει να εφαρμόσει εφόσον επανεκλεγεί ο Εμανουέλ Μακρόν. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που υποσχέθηκε κατά την πρώτη πενταετή θητεία του, δεν πραγματοποιήθηκε. Είχε άλλωστε προκαλέσει και σφοδρές αντιδράσεις και μεγάλες κινητοποιήσεις των συνδικάτων.

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να βάλει ξανά αυτό το αρχείο στο τραπέζι και να πιέσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκάμπριελ Ατάλ στο RTL, δηλώνοντας ότι για να αποφύγει τις αυξήσεις φόρων, θα πρέπει να «δουλέψει περισσότερο».

Αυτή η μεταρρύθμιση, η οποία θα ήταν «προτεραιότητα», πρέπει ακόμη να αναλυθεί την Πέμπτη 10 Μαρτίου το πρωί από τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Ρίτσαρντ Φεράν, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας προφορικής προφορικής συζήτησης των υποψηφίων ενώπιον του Συνδικάτου της Γαλλικής Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας Εργατών (CFDT).

Οι συντάξεις στη Γαλλία, αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη δημόσια δαπάνη, με 327,9 δισ. ευρώ το 2019, ή 13,5% του ΑΕΠ. Το 2020 το συνταξιοδοτικό σύστημα ήταν ελλειμματικό κατά 18 δισ. ευρώ. Είναι επίσης ένας τρόπος να ματαιώσει το σχέδιο της υποψήφιας LR Βαλερί Πεκρές, η οποία επιθυμεί επίσης να αναβάλει την ηλικία έναρξης στα 65.

Το προηγούμενο σχέδιο μεταρρύθμισης από την πλευρά του προέβλεπε μια «κομβική ηλικία» στα 64 χρόνια, πιο ευέλικτη αλλά λιγότερο σαφή, καθώς και τη δημιουργία ενός καθολικού συστήματος στο οποίο όλα τα ειδικά συστήματα θα συγχωνεύονταν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro