Skip to main content

Η Ρωσία απειλεί να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης

Το Κρεμλίνο απείλησε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και προειδοποίησε ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα 300 δολάρια το βαρέλι εάν οι δυτικοί σύμμαχοι εντείνουν τον οικονομικό τους πόλεμο εναντίον της Ρωσίας απαγορεύοντας τις εισαγωγές ενέργειας.

Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να συναντηθούν στις Βερσαλλίες την Πέμπτη για να συζητήσουν τον απογαλακτισμό της ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, η Μόσχα προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την παγκόσμια αγορά. Οι ΗΠΑ εξετάζουν μια πιθανή απαγόρευση ως τρόπο τιμωρίας της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Όμως η Γερμανία και η Ολλανδία απέρριψαν το σχέδιο τη Δευτέρα.

Η ΕΕ λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία και δεν έχει εύκολα εναλλακτικές εάν διακοπεί ο εφοδιασμός.

«Ένα εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, λέγοντας ότι η τιμή θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί σε πάνω από 300 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνοντας ότι η Γερμανία τον περασμένο μήνα πάγωσε την πιστοποίηση του Nord Stream 2, ο Νόβακ είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τον υπάρχοντα αγωγό Nord Stream 1 – μια από τις κύριες πηγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Έχουμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίστοιχη απόφαση και να επιβάλουμε εμπάργκο στην άντληση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1», δήλωσε ο Νόβακ.

naftemporiki.gr

 ​Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr