Skip to main content

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας θα συναντηθούν στην Τουρκία την Πέμπτη

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και ο Ρώσος ομόλογός του Σέργκι Λαβρόφ συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ διπλωματίας στην παράκτια επαρχία της Μεσογείου της Τουρκίας, Αττάλεια, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος ομόλογός τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε σύντομες δηλώσεις στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα παραστεί στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Την είδηση μετέδωσαν και ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι η τριμερής σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαρτίου. «Προσπαθήσαμε πολύ να φέρουμε κοντά και τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, ο Λαβρόφ είπε ότι ήταν έτοιμος να παραστεί στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Κουλέμπα, δήλωσε επίσης ότι θα παραστεί», είπε χαρακτηριστικά. 

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς η Ρωσία συνεχίζει την εισβολή της στην Ουκρανία. Το μεσημέρι αναμένεται επίσης ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. 

Η Ουκρανία αναφέρει ότι οι επιθέσεις συνεχίστηκαν σε κατοικημένες περιοχές σε πολλές πόλεις και ότι η πρωτεύουσα Κίεβο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια ολοκληρωτική επίθεση.

Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θεωρεί ότι αποτελεί τον ιδανικό μεσολαβητή στη σύγκρουση λόγω των στενών δεσμών που διατηρεί τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα.  Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν την Κυριακή και τον προέτρεψε να κηρύξει γενική κατάπαυση του πυρός.  Ωστόσο, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα σταμτήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις μόνο εάν η Ουκρανία σταματήσει τις μάχες και ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Μόσχας.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr