Skip to main content

Ουκρανία: Προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε τέσσερις πόλεις

Ο ρωσικός στρατός θα τηρήσει σήμερα προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές.

Επιβεβαιώνει το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti αναφέροντας: «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, μετά από αίτημα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, κηρύσσουν καθεστώς κατάπαυσης του πυρός και ανοίγουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Διυπηρεσιακό Αρχηγείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Αντίδρασης στην Ουκρανία. Έτσι, οι πολίτες θα μπορούν να εγκαταλείψουν το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Χάρκοβο και το Σούμι.

Ταυτόχρονα, κατά το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πραγματοποιούν συνεχή αντικειμενική παρακολούθηση της εκκένωσης, μεταξύ άλλων με τη χρήση UAV. Ως εκ τούτου, προειδοποιούμε ότι όλες οι προσπάθειες της ουκρανικής πλευράς να εξαπατήσει για άλλη μια φορά τη Ρωσία και ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο να διαταράξει την ανθρωπιστική επιχείρηση, δήθεν με υπαιτιότητα των Ρωσικών Ομοσπονδιών αυτή τη φορά είναι άχρηστες και άσκοπες».

Το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Russia Today αναφέρει το υπουργείο: «Οι προσπάθειες του Κιέβου να κατηγορήσει τη Ρωσία ότι παρεμπόδισε την ανθρωπιστική επιχείρηση αυτή τη φορά δεν έχουν νόημα, ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια drones».

Σύμφωνα με το Interfax οι διαδρομές των ανθρωπιστικών διαδρόμων που επιχειρείται να ανοίξουν είναι:  

Από τη Μαριούπολη θα υπάρχουν δύο: ένας που θα πηγαίνει στη ρωσική πόλη Ροστόφ και ένας που θα πηγαίνει δυτικά στη Ζαπορίζια.

Από το Κίεβο η διαδρομή θα είναι βόρεια προς την πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας και από εκεί αεροπορικώς στη Ρωσία.

Από το Χάρκοβο η διαδρομή είναι στη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ και από εκεί με αεροπλάνο, τρένο και αυτοκίνητο σε προσωρινές τοποθεσίες, πιθανώς στη Ρωσία.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr