Skip to main content

Κουλέμπα: Το μέλλον της παγκόσμιας τάξης «αποφασίζεται στην Ουκρανία»

Σε μεγαλύτερη ανάμειξη στην Ουκρανία κάλεσε τις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, απαριθμώντας, σε συνέντευξή του στο CNN, τους λόγους για τους οποίους το Ουκρανικό αφροά τους Αμερικανούς και όλο τον κόσμο. 

Όπως είπε: 

«Πρώτον, το 1994 η Ουκρανία εγκατέλειψε το πυρηνικό της οπλοστάσιο που ήταν το τρίτο σε μέγεθος στον κόσμο… Το εγκαταλείψαμε με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις ασφαλείας που εκδόθηκαν ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μας υποσχέθηκαν ότι αν κάποιος μας επιτεθεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν μεταξύ των χωρών που θα μας βοηθήσουν.

Δεύτερον, αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο την Ουκρανία. Ο πρόεδρος Πούτιν αμφισβητεί την ευρωατλαντική τάξη. Εάν η Δύση αποτύχει στην Ουκρανία, ο επόμενος στόχος του Πούτιν θα είναι ένα από τα μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά της.

Τρίτον, εάν ο Πούτιν πετύχει στην Ουκρανία, άλλοι παίκτες σε όλο τον κόσμο που θέλουν να αλλάξουν κανόνες, που θέλουν να παρακάμψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα δουν ότι αυτό είναι δυνατό, ότι η Δύση είναι ανίκανη να υπερασπιστεί αυτό που πρεσβεύει». 

«Συνολικά… Οι Αμερικανοί θα πρέπει να θέλουν να διατηρήσουν την παγκόσμια τάξη όπως έχει και το μέλλον αυτής της τάξης αποφασίζεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία», κατέληξε.

naftemporiki.gr