Skip to main content

Η Scotland Yard ανακρίνει και τον Μπόρις Τζόνσον για τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ

Η Scotland Yard θα στείλει γραπτά ερωτηματολόγια στα άτομα που συμμετείχαν στα παράνομα πάρτι στη Downing Street, μεταξύ των οποίων και στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φέρεται να παρακολούθησε 6 από τις 12 εκδηλώσεις.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα γραπτά ερωτηματολόγια έχουν νομικά το χαρακτήρα της τυπικής ανάκρισης και οι παραλήπτες θα είναι υποχρεωμένοι να πουν την αλήθεια. Θα έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να επιστρέψουν  συμπληρωμένοτο έγγραφο. 

Σε περίπτωση που οι απαντήσεις τους δεν πείσουν τους αστυνομικούς ή δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους σε αυτές τις συναντήσεις, οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν πρόστιμο 200 λιρών.

 Το πρόστιμο είναι ήσσονος σημασίας παράβαση και δεν περιλαμβάνεται στο ποινικό μητρώο του υπόδικου. Θα είναι όμως καταγεγραμμένο στο προσωπικό ιστορικό του Αρχείου Εθνικής Αστυνομίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν θέλησε ποτέ να δώσει άμεση απάντηση σα ερωτήματα για τη συμμετοχή του στα πάρτι,αλλά μέσω ανώνυμων συνεργατών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί εάν η Σκότλαντ Γιαρντ του επιβάλει τελικά ένα ή περισσότερα πρόστιμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα είναι δύσκολο, όταν έρθει η ώρα, να υπερασπιστεί ο πρωθυπουργός τον εαυτό του στη Βουλή. Ειδικά από τη στιγμή που, παρά τις προσπάθειες του Τζόνσον να γυρίσει σελίδα στο σκάνδαλο, καθημερινά αποκαλύπτεται μια νέα φωτογραφία ή δημοσιεύονται νέα δεδομένα. 

Η επέμβαση της αστυνομίας στο θέμα των πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία στη διάρκεια της καραντίνας έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον Τζόνσον, καθώς αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την παραίτησή του.

Η ανακαίνιση της ιδιωτικής κατοικίας

Νέο, πολιτικό πονοκέφαλο μπορεί να προκαλέσει όμως τώρα στον Βρετανό πρωθυπουργό η καταγγελία για την δαπανηρή ανακαίνιση του ιδιωτικού διαμερίσματος που απολαμβάνουν ο ίδιος και η σύζυγός του, Κάρι Σίμοντς, στο κτίριο της Ντάουνινγκ Στριτ. 

Η νομική ομάδα του Εργατικού Κόμματος έχει ήδη στείλει επιστολή στη Σκότλαντ Γιαρντ στην οποία αναφέρει ότι υπάρχουν «βάσιμες υποψίες» ότι ο πρωθυπουργός παραβίασε τους νόμους κατά της διαφθοράς αναζητώντας τα χρήματα για αυτή την ανακαίνιση, καλώντας τις αρχές «να ενεργήσουν αυτεπάγγελτα».

Η αρμόδια Επιτροπή αποκάλυψε μια ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Τζόνσον και του Ντέιβιντ Μπράουνλοου, του δισεκατομμυριούχου δωρητή του Συντηρητικού Κόμματος, που έβαλε ένα μεγάλο μέρος από τα σχεδόν 150.000 ευρώ που διέθεσε το ζεύγος Τζόνσον για την ανακαίνιση της κατοικίας .

Ο πρωθυπουργός φέρεται να ζητά από τον Μπράουνλοου στα μηνύματά του περισσότερα χρήματα για να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Προσέλαβε τη διάσημη σχεδιάστρια μόδας Λούλου Λάιτλ, η οποία έφτασε στο σημείο να παραγγείλει ταπετσαρία για σχεδόν 1.000 ευρώ το ρολό. Η Λάιτλ ήταν ένα από τα 30 άτομα που παρακολούθησαν το πάρτι γενεθλίων-έκπληξη του Τζόνσον στις 19 Ιουνίου 2020. Οι δικηγόροι των Εργατικών συνδέουν τη δωρεά του Μπράουνλοου με τη συνάντηση που είχε ο επιχειρηματίας δύο μήνες αργότερα με τον υπουργό Πολιτισμού Ολιβερ Ντάουντεν, ώστε να συνεισφέρει η κυβέρνηση σε μια έκθεση που ετοίμαζε ο δισεκατομμυριούχος στο Royal Albert Hall.