Skip to main content

BioNTech/Pfizer: Ξεκινάει κλινική δοκιμή εμβολίου που στοχεύει στη μετάλλαξη Όμικρον

Τους πρώτους συμμετέχοντες σε κλινική δοκιμή ενός εμβολίου προσαρμοσμένου στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού,  έχουν εγγράψει Pfizer και BioNTech, καθώς οι εταιρείες εξετάζουν εάν πρέπει να αντικαταστήσουν το υπάρχον εμβόλιό τους κατά του Covid-19.

Σύμφωνα με τις φαρμακοβιομηχανίες, η μελέτη θα αξιολογήσει την ασφάλεια, την ανεκτικότητα και την αποτελεσματικότητα ενός υποψηφίου εμβολίου απέναντι στην Όμικρον σε 1.420 ενήλικες ηλικίας 18 έως 55 ετών.

Πρόκειται γαι την πρώτη δοκιμή ενός εξειδικευμένου στην Όμικρον εμβολίου από μεγάλη δυτική φαρμακοβιομηχανία και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό του εάν η Pfizer και η BioNTech προσαρμόσουν το σχέδιό τους για την παραγωγή 4 δισ. δόσεων του υπάρχοντος εμβολίου τους το 2022.  Οι εταιρείες είπαν ότι δεν αναμένουν να αλλάξει η παραγωγική ικανότητα εάν αποφασίσουν να στραφούν σε ένα νέο εμβόλιο με βάση την Όμικρον. Η Pfizer έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή ορισμένων δόσεων του νέου σκευάσματος,το οποίο έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να είναι έτοιμο τον Μάρτιο.

«Τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι της σοβαρής ασθένειας που προκαλείται από την Όμικρον. Ωστόσο, τα δεδομένα που προκύπτουν υποδεικνύουν ότι η προστασία που προκαλείται από το εμβόλιο έναντι της μόλυνσης και της ήπιας έως μέτριας βαρύτητας νόσου εξασθενεί ταχύτερα από ό,τι είχε παρατηρηθεί με προηγούμενα στελέχη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν. «Αυτή η μελέτη αποτελεί μέρος της επιστημονικής προσέγγισής μας για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που βασίζεται σε παραλλαγή που επιτυγχάνει παρόμοιο επίπεδο προστασίας έναντι της Όμικρον όπως έκανε με προηγούμενες παραλλαγές», πρόσθεσε. 

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια mRNA παρέχουν υψηλά επίπεδα προστασίας από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία. Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής λοίμωξης μειώθηκε σε περίπου 10% περίπου 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Ορισμένοι επιδημιολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ένα στοχευμένο εμβόλιο στην Όμικρον μπορεί να είναι περιττό μέχρι να παραχθεί σε ευρεία κλίμακα, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία έχει εξαπλωθεί η παραλλαγή. Άλλοι έχουν προτρέψει τους κατασκευαστές εμβολίων να επενδύσουν σε πολυδύναμα εμβόλια που μπορούν να στοχεύουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times