Skip to main content

«Μέτρα τέλος»: Ο Τζόνσον καταργεί τους περιορισμούς στην Αγγλία

Ο Μπόρις Τζόνσον, με την πίεση που υφίσταται όλο αυτό το διάστημα για τα πάρτι εν μέσω lockdown, αποφάσισε να καταργήσει ορισμένα από τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό στην Αγγλία.

Έτσι, παύουν η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, τα διαβατήρια Covid και η σύσταση για τηλεργασία. Τα μέτρα του Σχεδίου Β που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid πρόκειται να εγκαταλειφθούν σε όλη την Αγγλία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε στους βουλευτές ότι περισσότερο από το 90% των άνω των 60 ετών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν κάνει ενισχυτικά εμβόλια για την προστασία τους και οι επιστήμονες πίστευαν ότι το κύμα της Omicron είχε κορυφωθεί σε εθνικό επίπεδο.

Είπε ότι η κυβέρνηση είχε ακολουθήσει έναν «διαφορετικό δρόμο» προς μεγάλο μέρος της Ευρώπης και «τα δεδομένα δείχνουν ότι, ξανά και ξανά, αυτή η κυβέρνηση πήρε τις πιο σκληρές αποφάσεις σωστά».

Οι περιορισμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν σύσταση εργασίας από το σπίτι, υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου και διαβατήρια Covid, θα λήξουν στις 26 Ιανουαρίου.

Τα νέα έρχονται καθώς τα επίπεδα μόλυνσης από τον Covid μειώνονται στα περισσότερα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Από τις 27 Ιανουαρίου, οι ακόλουθες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στην Αγγλία:

Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν εάν το επιλέξουν.

Δεν θα είναι πλέον νομική απαίτηση να φορούν οι πολίτες μάσκα προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των τάξεων για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά θα εξακολουθεί να συνιστάται σε ορισμένα μέρη, όπως σε κλειστούς ή πολυσύχναστους χώρους, ιδιαίτερα όταν κάποιος έρχεται σε κοντινή επαφή με άτομα εκτός του στενού του κύκλου.
Η σύσταση για τηλεργασία καταργίεται.

Παράλληλα οι περιορισμοί στα γηροκομεία θα χαλαρώσουν, αν και περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν

Ωστόσο, θα εξακολουθεί να υπάρχει νομική απαίτηση για απομόνωση σε περίπτωση που κάποιος είναι θετικός στον Covid. Ωστόσο, ο Τζόνσον είπε ότι «σύντομα θα έρθει μια στιγμή» που η καθοδήγηση αυτοαπομόνωσης μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς. Οι κανονισμοί λήγουν στις 24 Μαρτίου, είπε, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει να τους ανανεώσει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian