Skip to main content

Κεμπέκ: Αποφέρει καρπούς η προαναγγελία για φόρο στους ανεμβολίαστους

Σε αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό οδήγησε η προαναγγελία των αρχών του Κεμπέκ για την επιβολή ειδικής εισφοράς στους ανεμβολίαστους. «Είναι ενθαρρυντικό» έγραψε ο υπουργός Υγείας του Κεμπέκ, Κριστιάν Ντουμπ, σημειώνοντας ότι τα ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου την Τρίτη, μία ημέρα μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, ανέβηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Από το πρόστιμο που θα επιβάλλεται στους ανεμβολίαστους θα εξαιρούνται όσοι εξαιρούνται του εμβολιασμού για ιατρικούς λόγους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες για το μέτρο, αν και αξιωματούχοι προανήγγειλαν ότι το ύψος του φόρου θα είναι «σημαντικό». Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κεμπέκ σχεδόν το 90% των κατοίκων του Κεμπέκ έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, και οι μη εμβολιασμένοι επιβαρύνουν το δημόσιο σύστημα υγείας της καναδικής επαρχήας.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε ότι δεν θα «ζυγίσει» αν η επιβολή φόρου στους ανεμβολίαστους αποτελεί ένα καλό μέτρο, σημειώνοντας ότι πρέπει πρώτα να δει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ίδιος υπογράμμισε τους αυστηρούς κανόνες που εφαρμόζει ο Καναδάς σχετικά με τους εμβολιασμούς για ομοσπονδιακούς εργαζόμενους και χώρους εργασίας που υπάγονται στην ευθύνη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αναγνώρισε παράλληλα πως υπάρχει διαρκής συζήτηση σχετικά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο παροχής κινήτρων στους ανεμβολίαστους.

Ο Καναδός υπουργός Υγείας Ζαν-Ιβ Ντικλός τόνισε ότι ο εμβολιασμός είναι η διέξοδος από την πανδημία και η επιβολή περιορισμών στους ανεμβολίαστους αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στον Καναδά. Σύμφωνα με αξιωματούχους της δημόσιας υγείας η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών στα νοσοκομεία του Κεμπέκ είναι ανεμβολίαστοι. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN