Skip to main content

Τη Σαρία επικαλούνται οι Ταλιμπάν και απαιτούν χιτζάμπ από τις γυναίκες για την είσοδο στα καταστήματα

Οι Ταλιμπάν έχουν αναρτήσει αφίσες στα καταστήματα της Καμπούλ που δηλώνουν ότι οι γυναίκες «πρέπει» να φορούν χιτζάμπ, μαζί με μια φωτογραφία με μπούρκα, ένα ακόμη σημάδι της σκληρότητας του καθεστώτος παρά τις αρχικές υποσχέσεις. Οι αφίσες συνοδεύονται από ένα σύντομο κείμενο που αναφέρει ότι «σύμφωνα με τις αρχές της Σαρία, οι γυναίκες πρέπει να φορούν χιτζάμπ», χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για ένα απλό φουλάρι ή για ένα ρούχο που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο.

Δημοσιεύτηκαν από το Υπουργείο Προώθησης της Αρετής και της Πρόληψης της Βίας, το οποίο προκαλούσε φόβο κατά τη διάρκεια του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν (1996-2001) και αποκαταστάθηκαν από τους ισλαμιστές μετά την ανάληψη της εξουσίας στα μέσα Αυγούστου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία, ενώ υποβάθμισε το εύρος της. «Αυτές οι αφίσες δημοσιεύτηκαν από το υπουργείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν μια γυναίκα δεν τις ακολουθήσει, θα τιμωρηθεί ή θα ξυλοκοπηθεί», είπε. «Είναι απλώς μια ενθάρρυνση για την τήρηση του νόμου της Σαρία για τις μουσουλμάνες γυναίκες. Ακόμα κι αν μια γυναίκα καλύπτεται με ένα απλό πέπλο, είναι επίσης μια χαρά. Γενικά, αυτές οι αφίσες είναι ενθάρρυνση», πρόσθεσε.

Ακόμη και πριν οι ισλαμιστές επιστρέψουν στην εξουσία, όλες οι Αφγανές είχαν ήδη καλυφθεί με τουλάχιστον μία μαντίλα. Πολλοί φορούσαν επίσης μπούρκα, μεταξύ άλλων σε περιοχές που ελέγχονταν από την προηγούμενη κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ.

Από την επιστροφή τους στην εξουσία, οι Ταλιμπάν, που επιδιώκουν να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα, λένε ότι είναι πιο μετριοπαθείς από την πρώτη τους περίοδο στην εξουσία, αλλά αυτές οι αφίσες προστίθενται σε μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στην επιβολή του αυστηρού τους οράματος για το Ισλάμ.

Ανακοίνωσαν ότι οι γυναίκες που επιθυμούν να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από έναν άνδρα από τη στενή οικογένειά τους και κάλεσαν τους οδηγούς να δέχονται γυναίκες στο σκάφος μόνο εάν φορούν το «ισλαμικό πέπλο». Εξέδωσαν επίσης περιφερειακές οδηγίες, ζητώντας για παράδειγμα να αποκεφαλίσουν μανεκέν σε καταστήματα στην περιοχή Hérat (δυτικά).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro