Skip to main content

Οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν ξαναρχίζουν με την Τεχεράνη να θέλει άρση των κυρώσεων

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 ξεκίνησαν εκ νέου τη Δευτέρα με την Τεχεράνη να επικεντρώνεται στη μία πλευρά της αρχικής συμφωνίας, δηλαδή στην άρση των εναντίον της κυρώσεων, παρά την ελάχιστη πρόοδο όσον αφορά τον περιορισμό των πυρηνικών της δραστηριοτήτων.

Ο έβδομος γύρος συνομιλιών, ο πρώτος υπό τον νέο σκληροπυρηνικό πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, ολοκληρώθηκε πριν από 10 ημέρες, αφού προστέθηκαν ορισμένες νέες ιρανικές απαιτήσεις σε ένα κείμενο εργασίας. Οι δυτικές δυνάμεις είπαν ότι η πρόοδος ήταν πολύ αργή και οι διαπραγματευτές είχαν απομείνει «εβδομάδες όχι μήνες» πριν η συμφωνία του 2015 καταστεί άνευ σημασίας.

Ελάχιστα απομένουν από αυτή τη συμφωνία, η οποία ήρε τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα περιορισμούς στις ατομικές της δραστηριότητες. Ο τότε Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την Ουάσιγκτον από αυτήν το 2018, επιβάλλοντας εκ νέου τις κυρώσεις των ΗΠΑ και το Ιράν αργότερα παραβίασε πολλούς από τους πυρηνικούς περιορισμούς της συμφωνίας και συνέχισε να πιέζει πολύ πέρα ​​από αυτούς.

«Αν δουλέψουμε σκληρά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα πρέπει να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα… Θα είναι πολύ δύσκολο, θα είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να ληφθούν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις τόσο στην Τεχεράνη όσο και στην Ουάσιγκτον», είπε ο συντονιστής των συνομιλιών, απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ενρίκε Μόρα.

Μίλησε λίγο μετά τη συνάντηση των υπολοίπων μερών στη συμφωνία – Ιράν, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση – που ξεκίνησε επίσημα ο γύρος τη Δευτέρα το βράδυ. «Υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος σε όλες τις αντιπροσωπείες ότι αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί σε σχετικά εύλογο χρονικό διάστημα. Και πάλι, δεν θα έβαζα όρια, αλλά μιλάμε για εβδομάδες, όχι για μήνες», είπε.

Το Ιράν αρνείται να συναντηθεί απευθείας με αμερικανούς αξιωματούχους, πράγμα που σημαίνει ότι τα άλλα μέρη πρέπει να μετακινηθούν μεταξύ των δύο πλευρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει επανειλημμένα την απογοήτευσή τους, λέγοντας ότι επιβραδύνει τη διαδικασία και οι δυτικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να υποψιάζονται ότι το Ιράν απλώς παίζει με τον χρόνο.

Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως οι συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι σε σωστή κατεύθυνση και πως μια συμφωνία είναι δυνατή αν τα υπόλοιπα μέρη δείξουν «καλή πίστη και σοβαρότητα».

«Οι συνομιλίες της Βιέννης οδηγούνται σε καλή κατεύθυνση… Πιστεύουμε πως αν τα υπόλοιπα μέρη συνεχίσουν τον γύρο των συνομιλιών που μόλις ξεκίνησε με καλή πίστη, η επίτευξη μιας καλής συμφωνίας για όλα τα μέρη είναι πιθανή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Η συμφωνία του 2015 παρέτεινε τον χρόνο που θα χρειαζόταν το Ιράν για να αποκτήσει αρκετό σχάσιμο υλικό για μια πυρηνική βόμβα, εάν το επιθυμούσε, σε τουλάχιστον ένα χρόνο από περίπου δύο έως τρεις μήνες. Οι περισσότεροι ειδικοί λένε ότι ο χρόνος είναι τώρα λιγότερος από ό,τι πριν από τη συμφωνία, αν και το Ιράν λέει ότι θέλει να κυριαρχήσει μόνο στην πυρηνική τεχνολογία για πολιτικές χρήσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters