Skip to main content

Ο Nord Stream 2 δημιουργεί «ρωγμές» στη γερμανική κυβέρνηση

Διαφωνίες στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης φαίνεται να δημιουργεί ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, καθώς ο «Πράσινος» αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ απείλησε να μπλοκάρει τον αγωγό ως μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 

Η κίνηση αυτή τερματίζει την περίοδος του μέλιτος της νέας γερμανικής κυβέρνησης και αποκαλύπτει εντάσεις και διαφωνίες εντός του συνασπισμού για το έργο, σχολιάζει το Euractiv. 

Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό SPD, τους Πράσινους και το φιλελεύθερο FDP.

Ο Nord Stream 2 αποτελεί ένα αγαπημένο έργο για το SPD. Ο τελευταίος καγκελάριος του SPD πριν από τον Σολτς, Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε επιβλέψει την κατασκευή του Nord Stream 1, ενώ ισχυροί ηγέτες κομμάτων συνεχίζουν να δεσμεύονται για αυτό το έργο. Ο Σολτς ήταν γενικός γραμματέας του SPD υπό τον Σρέντερ, υπογραμμίζοντας τη μακροχρόνια συμμετοχή του στο έργο.

«Χρειαζόμαστε αυτόν τον αγωγό φυσικού αερίου», δήλωσε η πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου Μανουέλα Σβέσιγκ σε συνέντευξή της στο Spiegel, προειδοποιώντας να μην «μπερδεύεται ο περιορισμός του αγωγού με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία και δίνει στην Gazprom απευθείας γραμμή στον μεγαλύτερο πελάτη της στην ΕΕ, τη Γερμανία, προκαλώντας την ανησυχία των επικριτών για τη χρήση του φυσικού αερίου ως γεωπολιτικού όπλου. 

«Από γεωπολιτική άποψη, ο αγωγός είναι ένα λάθος», είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξή του στην FAZ που δημοσιεύθηκε στις 19 Δεκεμβρίου. «Όλες οι χώρες είναι εναντίον του, εκτός από τη Γερμανία και την Αυστρία», πρόσθεσε.

«Ο Nord Stream 2 είναι ένα έργο του ιδιωτικού τομέα που έχει προχωρήσει στο σημείο όπου έχει τοποθετηθεί ένας αγωγός», δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Καθώς όμως οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων τροφοδότησαν ανησυχίες για νέα εισβολή, οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν τον γερμανό καγκελάριο να είναι έτοιμος να επιβάλει κυρώσεις στο Nord Stream 2 του Κρεμλίνου.  Ωστόσο, ο Σολτς πέταξε το μπαλάκι αλλού, λέγοντας ότι η απόφαση για την έγκριση του αγωγού είναι στην πλευρά της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, η οποία σταμάτησε προσωρινά το έργο τον περασμένο μήνα. 

«Η (αρμόδια) αρχή στη Γερμανία αποφασίζει με έναν εντελώς μη πολιτικό τρόπο», ενώ η πιθανή δράση για την ασφάλεια των συνόρων της Ουκρανίας είναι «ένα διαφορετικό ζήτημα», είπε ο Σολτς προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, όπως αναφέρει το CLEW. 

Παρόλα αυτά, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ , η οποία ανήκει στο κόμμα των Πρασίνων, βλέπει τα πράγματα υπό διαφορετικό πρίσμα. «Όπως έχουν τα πράγματα επί του παρόντος, αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να εγκριθεί επειδή δεν πληροί τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής ενεργειακής νομοθεσίας», δήλωνε στο ZDF στις 12 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι «τα ζητήματα ασφάλειας παραμένουν ούτως ή άλλως άλυτα». 

Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο «ότι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, αυτός ο αγωγός δεν θα μπορούσε να συνδεθεί με το δίκτυο», είπε επίσης. Η θέση της έχει πλέον ενισχυθεί από τον Χάμπεκ.

«Οποιαδήποτε νέα στρατιωτική ενέργεια δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο Χάμπεκ σε συνέντευξή του, όπως αναφέρει η DW. Η επιλογή του μπλόκου του αγωγού θα είναι στο τραπέζι, εάν «υπάρχει νέα παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας, πρόσθεσε.

naftemporiki.gr