Skip to main content

Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες μετά από δύο επιθέσεις στην Καμπούλ

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίστηκαν σε δύο εκρήξεις την Παρασκευή στην Καμπούλ, δήλωσε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά επιθέσεων που έπληξαν την αφγανική πρωτεύουσα αυτή την εβδομάδα.

Μια βόμβα που τοποθετήθηκε εναντίον ενός μικρού λεωφορείου εξερράγη στο Dasht-e-Barchi, μια περιοχή όπου ζουν πολλά μέλη της σιιτικής μειονότητας Hazara, δήλωσε ο Saeed Khosti, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. «Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν», είπε.

Μια άλλη βόμβα εξερράγη λίγο αργότερα στην ίδια συνοικία στα δυτικά της πρωτεύουσας, τραυματίζοντας μια γυναίκα. Το Dasht-e-Barchi και οι σιίτες κάτοικοί του έχουν πληγεί τους τελευταίους μήνες από αρκετές αιματηρές επιθέσεις που ανέλαβαν την ευθύνη τζιχαντιστές του αφγανικού κλάδου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, οι οποίοι τους θεωρούν αιρετικούς.

Από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στις 15 Αυγούστου, ο ISIS έχει αναδειχθεί ως η κύρια αντιπολίτευση τους και η κύρια απειλή για την ασφάλεια στη χώρα. Καθώς οι Ταλιμπάν έχουν θέσει την αποκατάσταση της ασφάλειας προτεραιότητά τους μετά από δεκαετίες πολέμου, το ISIS έχει εντείνει τις επιθέσεις στην Καμπούλ και σε άλλες μεγάλες πόλεις. 

Οι Χαζάροι έχουν γίνει ιδιαίτερα στόχος τα τελευταία χρόνια από αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των τζαμιών, των σχολείων, των συγκεντρώσεων ή των νοσοκομείων τους, οι οποίες έχουν αφήσει εκατοντάδες νεκρούς. Δύο επιθέσεις σημειώθηκαν στο Dasht-e-Barchi στα μέσα Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης μιας της οποίας την ευθύνη ανέλαβε ο ISIS. Περισσότεροι από 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης σε επιθέσεις του IΚ τον Οκτώβριο σε δύο τζαμιά στα οποία σύχναζαν οι Χαζάροι στην Κανταχάρ (νότια) και στην Κουντούζ (βόρεια).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro