Skip to main content

Χονγκ Κονγκ: Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Τζίμι Λάι, ένοχος για συμμετοχή σε αγρυπνία μνήμης για την Τιενανμεν

Ο Τζίμι Λάι, μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ και ακόμη δύο ακτιβιστές κρίθηκαν ένοχοι για τη συμμετοχή τους σε αγρυπνία μνήμης της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν. 

Ο Λάι, η Γκουίνεθ Χο και η Τσόου Χανγκ Τουνγκ καταδικάστηκαν για υποκίνηση και συμμετοχή σε παράνομη συνάθροιση. Ήταν μεταξύ των χιλιάδων που αψήφησαν την απαγόρευση και έλαβαν μέρος στην αγρυπνία τον περασμένο Ιούνιο για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων του 1989. 

Περισσότεροι από 20 πολιτικοί και ακτιβιστές έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση. 

Οι τρεις ήταν οι τελευταίοι που άκουσαν την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Κατά τη δίκη υποστήριξαν ότι είχαν ανάψει κεριά κατά την αγρυπνία σε μία προσωπική κίνηση και δεν είχαν υποκινήσει άλλους να συμμετέχουν. Ωστόσο η δικαστής Αμάντα Γουντκοκ έκρινε ότι η συμμετοχή τους ήταν «πράξη αντίστασης και διαμαρτυρίας κατά της αστυνομίας». Η ποινή τους θα ανακοινωθεί στις 13 Δεκεμβρίου. Κινδυνεύουν με ποινή κάθειρξης έως και 5 ετών. 

Ο Λάι είναι ο ιδρυτής της Apple Daily και ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του δημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ. Η Χο, πρώην δημοσιογράφος, είναι σήμερα πολιτικός της αντιπολίτευσης και η Τσόου είναι πρώην δικηγόρος και αντιπρόεδρος της οργάνωσης Hong Kong Alliance, που οργάνωνε τις αγρυπνίες και έχει πλέον διαλυθεί. 

naftemporiki.gr