Skip to main content

Γερμανία: Στις 8 Δεκεμβρίου η εκλογή του Όλαφ Σολτς από τη Bundestag

Η γερμανική βουλή θα προχωρήσει στις 8 Δεκεμβρίου στην εκλογή του Όλαφ Σολτς ως καγκελαρίου της Γερμανίας, θέτοντας οριστικό τέλος στα 16 χρόνια της ηγεσίας της Άγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε η Bundestag.

Ο διορισμός του κ. Σολτς, 63 ετών, αναμένεται ότι θα εγκριθεί από την πλειοψηφία των 736 βουλευτών της γερμανικής βουλής, πριν από την μεταβίβαση της εξουσίας που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα.

Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς κατέληξε σε συμφωνία τον Νοέμβριο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού που θα ρίξει την αυλαία της εποχής της κ. Μέρκελ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία 177 σελίδων που επετεύχθη μετά από δύο μήνες συνομιλιών, τα τρία μέρη θέλουν να επιταχύνουν τις δημόσιες επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία και την ψηφιοποίηση, επιστρέφοντας παράλληλα σε αυστηρά όρια χρέους από το 2023 και μετά.

Η συμφωνία εγκαθιστά τον πρώτο ομοσπονδιακό συνασπισμό της Γερμανίας μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των ελευθεριακών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των οικολόγους Πρασίνους και θα τερματίσει τα 16 χρόνια συντηρητικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία της κ. Μέρκελ, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τις σχέσεις με την Ευρώπη και την υπόλοιπη ο κόσμος.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ του FDP πρόκειται να γίνει ο νέος υπουργός Οικονομικών με βέτο στον προϋπολογισμό των… πάντων, ο οποίος θα είναι το κλειδί για τις μεταρρυθμίσεις των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Ο Λίντνερ θεωρείται διάδοχος του πρώην υπουργού των Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ενίοτε ακόμη πιο «σκληροπυρηνικός». Η ηγέτιδα των Πρασίνων, Aναλένα Μπέρμποκ θα είναι επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, και μάλιστα ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή για τη Ρωσία και την Κίνα. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ θα χορηγήσει δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και θα κατευθύνει την εμπορική πολιτική στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομίας και Κλίματος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Politico