«Το 2016, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε εκστρατεία υπέρ του Brexit σε ένα κόκκινο λεωφορείο, δεσμευόμενος να επενδύει 350 εκατομμύρια λίρες κάθε εβδομάδα, για την ενίσχυση των αγγλικών νοσοκομείων. Πέντε χρόνια αργότερα, ως Πρωθυπουργός πλέον, χρειάζεται να σκάψει στις τσέπες των φορολογουμένων για να απορροφήσει το σοκ του Covid» γράφει η γαλλική Les Echos, προσθέτοντας ότι «η υγειονομική κρίση δεν έχει σταματήσει να πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που είναι το καμάρι των Άγγλων».
Τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια λίρες σε πρόσθετους θα ληφθούν από τους μισθούς των εργαζομένων για τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας που δοκιμάστηκε μετά από 18 μήνες πανδημίας. «Μια παγκόσμια πανδημία δεν ήταν στο πρόγραμμά μας, τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου. «Αντιμετωπίζουμε ζητήματα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις παραμελούσαν για δεκαετίες», πρόσθεσε. Ποτέ στο παρελθόν-από το 1993 τουλάχιστον-δεν είχε αυξήσει μια συντηρητική κυβέρνηση τόσο πολύ τους φόρους, αλλά παραδόξως το μέτρο προκάλεσε μικρή αντίσταση στη Βουλή.
Η Les Echos, σε εκτεταμένο ρεπορτάζ για την κατάσταση του βρετανικού Συστήματος Υγείας, αναφέρει πολλά παραδείγματα ,που δείχνουν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες:
«Όταν η Σίρλεϊ Κοχρέιν ανάρρωσε από καρκίνο του μαστού το 2017, οι γιατροί ήταν ξεκάθαροι: Για να αποφύγει τυχόν υποτροπή, έπρεπε να επισκέπτεται τον ογκολόγο της κάθε έξι μήνες, να κάνει μαστογραφία μία φορά το χρόνο και να μετράει τακτικά την αρτηριακή της πίεση με το γιατρό της. Όταν χτύπησε η πανδημία, όλες οι ιατρικές εξετάσεις της ακυρώθηκαν μέσα σε μια νύχτα. «Ένιωθα εγκαταλελειμμένη, σαν να μου είχαν βγάλει τον μανδύα της επιβίωσής μου» λέει.
Δεκαοκτώ μήνες αργότερα, η Σίρλει κατέθεσε συγκινημένη και απογοητευμένη συνάμα, ενώπιον της κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής, αρμόδιας για την αξιολόγηση των επιπτώσεων του Covid. Τα λόγια της αντήχησαν σαν καμπάνα στη Βουλή των Κοινοτήτων: «Εφόσον δεν έχεις έρθει ποτέ αντιμέτωπος με διάγνωση καρκίνου, δεν μετράς τον ψυχολογικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο φόβος της υποτροπής».
Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του Τζέιμς Γουίλκινσον να μιλήσει. Πάσχοντας από μια σπάνια φλεγμονή της καρδιάς, ο Τζέιμς, πατέρας ενός 6χρονου κοριτσιο ,επρόκειτο να υποβληθεί σε επέμβαση τον Μάιο του 2020. Σε τρεις περιπτώσεις, η επέμβαση ακυρώθηκε. Τα κρεβάτια ανάνηψης καταλήφθηκαν από ασθενείς με Covid. «Η γυναίκα μου με άφηνε στο νοσοκομείο το πρωί και μετά έπρεπε να επιστρέψει για να με πάρει την επόμενη μέρα. Ήταν πολύ στενάχωρο για εκείνη, καταθέτει.
Αόρατα θύματα της υγειονομικής κρίσης
Η Σίρλει και ο Τζέιμς είναι «τα αόρατα θύματα της υγειονομικής κρίσης, η κορυφή του παγόβουνου εκατομμυρίων ασθενών που δεν έχουν λάβει θεραπεία για τις ασθένειές τους από τον Μάρτιο του 2020» γράφει η Les Echos.Υπάρχουν πολλοί στην Αγγλία. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση αριθμούν 5,7 εκατομμύρια ονόματα. Ενας αριθμός «γιγαντιαίος και πρωτόγνωρος» για την Βρετανική Ιατρική Ένωση (BMA).Μεταξύ αυτών των ασθενών, 290.000 άνθρωποι θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο από ένα χρόνο για να χειρουργηθούν.
Με την πανδημία να μην έχει τελειώσει, το περίφημο δημόσιο σύστημα υγείας(NHS) ,μάχεται σε πολλαπλά μέτωπα. Η πίεση στα νοσοκομεία είναι μεγάλη, παρά την εμβολιαστική κάλυψη άνω του 80% του πληθυσμού. Από τη λεγόμενη «Ημέρα Ελευθερίας» τον περασμένο Ιούλιο, όταν άρθηκαν όλοι οι περιορισμοί, το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει περισσότερα από 30.000 κρούσματα κάθε μέρα. Σχεδόν 9.000 νοσοκομειακές κλίνες καταλαμβάνονται ήδη από ασθενείς με Covid.
Ο Σάφρον Κόρντερι, αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας του NHS που εποπτεύει τα νοσοκομεία, εκφράζει μια ανησυχητική εικόνα για τους επόμενους μήνες: «Σε λίγες εβδομάδες, θα αντιμετωπίσουμε τον πρώτο μας χειμώνα με ταυτόχρονη κυκλοφορία της γρίπης και του Covid. Μπορούμε να δούμε ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση των νοσηλειών ή των επισκέψεων στα επείγοντα, μπορεί να ασκήσει πίεση στις υπηρεσίες.
Ναι στους φόρους για το Σύστημα Υγείας
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Yougov, το 41% του πληθυσμού υποστηρίζει την αύξηση της φορολογίας για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, πέρα από τους πολιτικούς διαχωρισμούς. Το NHS είναι μια «οιονεί θρησκεία» όπως λέει ο οικονομολόγος Στίβεν Ροκς .«Το NHS έχει την άνευ όρων υποστήριξη της κοινής γνώμης. Η κυβέρνηση βασίστηκε επίσης σε αυτή την υποστήριξη για την ανακοίνωσή της», δήλωσε ο Ροκς.
Το NHS iδρύθηκε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και με τα χρόνια έγινε μια «ιερή αγελάδα» στην κοινή γνώμη. Με 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο πέμπτος στον κόσμο (μετά τα McDonald’s, Walmart, τον Κινεζικό στρατό και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ).
Πηγή: Les Echos