Skip to main content

Για 3η φορά στις κάλπες η φτωχότερη χώρα της ΕΕ- Τα τρία σενάρια

Για τρίτη φορά φέτος οι Βούλγαροι προσέρχονται στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές της χώρας.

Το πιο φτωχό έθνος στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά θανάτου λόγω Covid στον κόσμο. Την ίδια ώρα αγωνίζεται για να αποκτήσει πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και παράλληλα βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης πολιτικής κρίσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ διοικεί τη χώρα, που κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των πιο διεφθαρμένων μεταξύ των 27 κρατών-μελών, την τελευταία δεκαετία.

Ο ίδιος διεκδικεί εκ νέου τη νίκη στις εκλογές της Κυριακής, αλλά θεωρείται απίθανο να βρει αρκετή υποστήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ακόμα κι αν κερδίσει, η τύχη του θα μπορούσε είναι παρόμοια με άλλους πολιτικούς ηγέτες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη οι οποίο τελικά έχασαν την εξουσία, όπως ο Τσέχος Αντρέι Μπάμπις και ο Αυστριακός Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η Βουλγαρία θέλει να κερδίσει την ένταξη στο ευρώ, κάτι με το οποίο δελεάζει τους πολίτες για χρόνια ο Μπορίσοφ. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πολύ πιθανό καθώς ενδέχεται να υπάρχει μικρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών με το ευρώ να δεχτούν νέα μέλη.

Τα κόμματα της διχασμένης αντιπολίτευσης έχουν δεσμευτεί να σχηματίσουν συμμαχία χωρίς τον Μπορίσοφ, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούν να διαφωνούν για το ποιος θα ηγηθεί το επόμενο υπουργικό συμβούλιο και πώς θα καταπολεμήσουν το οργανωμένο έγκλημα και τη δωροδοκία, που έχει «πνίξει» την οικονομία και εμπόδισε τη Βουλγαρία να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ.

Παράλληλα η πολιτική αναταραχή δεν έχει τελειωμό. Η εκτεταμένη δυσπιστία απέναντι στα ιδρύματα και η ανεπαρκής χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης αυξάνουν τους Βούλγαρους που αμφισβητούν τα εμβόλια Covid και ως εκ τούτου είναι η Βουλγαρία είναι η λιγότερο εμβολιασμένη χώρα στην ΕΕ, με περισσότερους κατά κεφαλήν απώλειες από σχεδόν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο βρίσκεται επίσης εγκλωβισμένο ανάμεσα σε σκληρές διαπραγματεύσεις για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, καθώς περιμένει το κοινοβούλιο που θα εγγυηθεί το κράτος δικαίου και τις περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μπροστά το κόμμα Gerb του Μπορίσοφ, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια, αν και οι επενδυτές θα προτιμούσαν όπως και να΄χει μια σαφή πλειοψηφία, καθώς θα παρείχε το βαθμό σταθερότητας που προτιμούν οι αγορές.

Τα τρία σενάρια:

Ο Μπορίσοφ καταφέρνει να συγκεντρώσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας

Ο Μπορίσοφ μπορεί να λάβει υποστήριξη από το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες σχηματίζοντας μια κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία θα ψήφιζε νομοθεσίες συνδυάζοντας τις πλειοψηφίες για μεμονωμένα ζητήματα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, είναι απίθανο να εγκαταλείψουν το μποϊκοτάζ τους σύντομα, ώστε το συντηρητικό κόμμα GERB να επιβιώσει από μια ψήφο εμπιστοσύνης.

Η αντιπολίτευση κατά της διαφθοράς προχωρά και οδηγεί τις κυβερνητικές συνομιλίες

Το κόμμα We’re Continuing the Change, γνωστό ως PP, προσπαθεί να χαράξει έναν κεντρώο δρόμο. Βρίσκει έλξη μεταξύ των ψηφοφόρων που είναι απογοητευμένοι από άλλα κόμματα διαμαρτυρίας που υποσχέθηκαν να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Με επικεφαλής τους πρώην υπουργούς της κυβέρνησης, Κιρίλ Πέτκοφ και Ασέν Βασίλεφ, το PP θα μπορούσε να προκαλέσει μια αναστάτωση που το θέτει σε θέση να ηγηθεί των συνομιλιών για το σχηματισμό συνασπισμού. Θα μπορούσε επίσης να βρει κοινό έδαφος με άλλα κόμματα κατά της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένου του συνασπισμού για τη Δημοκρατική Βουλγαρία, των Σοσιαλιστών και του αντικαθεστωτικού ITN.

Ένα ακόμη οδυνηρό πολιτικό αδιέξοδο

Η πιθανότητα για ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση στις αρχές του επόμενου έτους δεν μπορεί να απορριφθεί δεδομένου του πόσο εδραιωμένες είναι οι πολιτικές θέσεις και πόσο απίθανη είναι η εμφάνιση ενός ξεκάθαρου νικητή. Η πολιτική παράλυση θα μπορούσε να καθυστερήσει την έγκριση του προϋπολογισμού του 2022, να παρεμποδίσει περαιτέρω τις συνομιλίες για την εξασφάλιση των κονδυλίων της ΕΕ και να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να ελέγξει τον ολοένα και πιο σκληρό αγώνα της κατά του Covid.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg