Skip to main content

Γαλλία: Ο Ερίκ Σιοτί καθαιρέθηκε από την προεδρία των Ρεπουμπλικανών

REUTERS/Sarah Meyssonnier

Κλείδωσε τα γραφεία του κόμματος για να μην τον διώξουν

Ο Έρικ Σιοτί, ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων (LR) της Γαλλίας, αποπέμφθηκε την Τετάρτη “ομόφωνα” από το παραδοσιακό δεξιό κόμμα του οποίου ηγείται εδώ και ενάμιση χρόνο, λόγω της προσπάθειάς του να συμμαχήσει με την ακροδεξιά ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

“Μόλις ψηφίσαμε ομόφωνα να αποκλείσουμε τον Έρικ Σιοτί από την πολιτική μας οικογένεια. Δεν είναι πλέον μέλος των Ρεπουμπλικάνων”, ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο X, πρώην Twitter.

Η ανακοίνωση του Σιοτί την Τρίτη ότι ήθελε να συνάψει συμμαχία με το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) αιφνιδίασε μεγάλο μέρος του κόμματός του και προκάλεσε αναστάτωση.

Ποιοι αναλαμβάνουν

Την προσωρινή διακυβέρνηση του κόμματος θα αναλάβουν η Annie Genevard, γενική γραμματέας των Ρεπουμπλικάνων και ο François-Xavier Bellamy, ευρωβουλευτής και πρώην επικεφαλής υποψήφιος για τις ευρωεκλογές του 2024.

REUTERS/Sarah Meyssonnier

Όμως ο Σιοτί, 58 ετών, αμφισβήτησε την ψηφοφορία και τα αποτελέσματά της, υποστηρίζοντας ότι “καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτή τη συνεδρίαση δεν έχει νομικές συνέπειες. Μπορεί να έχουν ποινικές συνέπειες.

“Είμαι και θα παραμείνω ο πρόεδρος του πολιτικού μας κόμματος, εκλεγμένος από τα μέλη μας”, πρόσθεσε στο X.

Κλείδωσε τα γραφεία του κόμματος

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο πρώην ηγέτης απέκλεισε τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Παρίσι, εξηγώντας ότι η συνεδρίαση για την αποπομπή του ήταν αντίθετη με τους κανόνες του κόμματός του.

“Πρέπει να εγγυηθώ την ασφάλεια του προσωπικού. Επιπλέον, καμία συνάντηση δεν είχε προγραμματιστεί ποτέ στα κεντρικά γραφεία σήμερα το απόγευμα”, υποστήριξε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανακοίνωση του Σιοτί προκάλεσε επίσης αγανάκτηση μεταξύ άλλων πολιτικών κομμάτων. Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι ο Σιοτί “θα πρέπει να διευκρινίσει” την απόφασή του, αφού έκανε “συμφωνία με τον διάβολο”.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές την Κυριακή, αφού το κόμμα του συντρίφθηκε από το RN, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από το 31% των ψήφων στις ευρωεκλογές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, εν τω μεταξύ, τερμάτισαν πέμπτοι με μόλις 7,2% των ψηφοδελτίων και κρίσιμα πίσω από το αριστερό σοσιαλιστικό κόμμα και το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI).

Η Μαρίν Λε Πεν, πρώην ηγέτης του RN και πρόεδρος της ομάδας του στην εθνοσυνέλευση, είχε χαιρετίσει την ανακοίνωση του Σιοτί ως “θαρραλέα απόφαση”.

Πηγή: Euronews