Skip to main content

Fed: Μία μόνο μείωση επιτοκίων ως το τέλος του 2024

REUTERS/Evelyn Hockstein

Αμετάβλητα σε υψηλό 23 ετών τα επιτόκια

Αμετάβλητα διατήρησε σήμερα η Fed τα επιτόκιά της στο εύρος του 5,25% έως 5,50%, ενώ όπως έγινε γνωστό οι αξιωματούχοι της σχεδιάζουν μόλις μία μείωση επιτοκίων στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο οι προβλέψεις αξιωματούχων της Fed έκαναν λόγο για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

«Πρόοδος» για δύο στόχους

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου σημειώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο προς τους δύο στόχους της κεντρικής τράπεζας: τη μείωση του πληθωρισμού στο 2% και τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης.

«Η οικονομία μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και προς τους δύο στόχους τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Πάουελ.

«Η αγορά εργασίας έχει έρθει σε καλύτερη ισορροπία, με συνεχή ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας και χαμηλό ποσοστό ανεργίας», ανέφερε ο Πάουελ.  Πρόσθεσε ότι «ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από την κορύφωση του 7% στο 2,7%, αλλά εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός. Δεσμευόμαστε σθεναρά να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας του 2% για να στηρίξουμε μια ισχυρή οικονομία που ωφελεί όλους».

Η πιο πρόσφατη σειρά μετρήσεων για τον πληθωρισμό δείχνει σημάδια υποχώρησης των πιέσεων στις τιμές, σύμφωνα με τον Πάουελ. «Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ελήφθησαν νωρίτερα φέτος ήταν υψηλότερα από τα αναμενόμενα, αν και οι πιο πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις έχουν κάπως χαλαρώσει», σημείωσε.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό φέτος δεν έχουν ακόμη δώσει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ «μεγαλύτερη σιγουριά» ότι κινείται πιο κοντά στον στόχο του 2%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ.

«Θα χρειαστεί να δούμε περισσότερα καλά στοιχεία για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%», δήλωσε. Ο Πάουελ δήλωσε ότι τα μέλη της Fed είχαν την ευκαιρία να επικαιροποιήσουν τις απαντήσεις τους για την Περίληψη των Οικονομικών Προβλέψεων υπό το φως της σημερινής πρωινής έκθεσης για τον ΔΤΚ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόμη την αυτοπεποίθηση να αρχίσει τη μείωση των επιτοκίων, ακόμη και μετά τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαΐου, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ο οποίος ήταν ψυχρότερος του αναμενόμενου.

«Βλέπουμε τη σημερινή έκθεση ως πρόοδο και ως, ξέρετε, οικοδόμηση εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Πάουελ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNBC