Skip to main content

Πόση ώρα βρίσκεστε μέσα; Χρονόμετρα στις τουαλέτες δημοφιλούς τουριστικού προορισμού στην Κίνα

Όταν ένας θάλαμος είναι άδειος, η pixelated οθόνη LED εμφανίζει τη λέξη "άδειο" με πράσινο χρώμα

Με 51.000 αγάλματα σκαλισμένα σε 252 σπήλαια και κόγχες πριν από περίπου 1.500 χρόνια, τα βουδιστικά σπήλαια Yungang της Κίνας είναι αναμφισβήτητα ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο.

Αλλά τις τελευταίες ημέρες, οι τουαλέτες σε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO έχουν κερδίσει περισσότερη προσοχή από τη θέα.

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε πρόσφατα σε διάφορες κινεζικές ειδήσεις και ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μια σειρά από χρονόμετρα εγκατεστημένα πάνω από μια σειρά από καμπίνες τουαλέτας σε μια γυναικεία τουαλέτα, με κάθε καμπίνα να αποκτά το δικό της ψηφιακό μετρητή.

Όταν ένας θάλαμος είναι άδειος, η pixelated οθόνη LED εμφανίζει τη λέξη “άδειο” με πράσινο χρώμα. Εάν χρησιμοποιείται, δείχνει τον αριθμό των λεπτών και των δευτερολέπτων που η πόρτα είναι κλειδωμένη.

«Δεν θα διώξουμε κάποιον από την τουαλέτα»

Το αρχικό βίντεο φέρεται να τραβήχτηκε από έναν επισκέπτη που το έστειλε στην Xiaoxiang Morning Herald, μια κρατική τοπική εφημερίδα.

“Το βρήκα αρκετά προηγμένο τεχνολογικά, ώστε να μην χρειάζεται να κάνεις ουρά έξω ή να χτυπάς την πόρτα της τουαλέτας”, ανέφερε η εφημερίδα στον επισκέπτη.

“Αλλά το βρήκα επίσης λίγο ενοχλητικό. Ένιωθα ότι με παρακολουθούσαν”.

Ένα μέλος του προσωπικού του αξιοθέατου φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα Xioxiang Morning Herald ότι οι χρονοδιακόπτες εγκαταστάθηκαν για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των επισκεπτών του αξιοθέατου – και αυτό περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις μέσα στον τουριστικό χώρο.

“Δεν υπάρχουν για να ελέγχουν τη διάρκεια που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τις τουαλέτες”, ανέφερε το μέλος του προσωπικού σύμφωνα με την εφημερίδα.

“Είναι αδύνατον να πετάξουμε κάποιον έξω [από την τουαλέτα] στη μέση της διαδικασίας. Και δεν θέτουμε ένα χρονικό όριο, όπως πέντε ή 10 λεπτά για το πόσο θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει τις τουαλέτες”.

Η Nanchang Evening News, μια κρατική εφημερίδα, επικαλέστηκε ένα μέλος του προσωπικού του πάρκου που δήλωσε ότι ο χρονοδιακόπτης λειτουργεί από την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους και είναι κυρίως ένα μέτρο ασφαλείας, “που διασφαλίζει την ευημερία όλων των επισκεπτών, σε περίπτωση που κάποιοι επισκέπτες χρησιμοποιούν την τουαλέτα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και προκύψει έκτακτη ανάγκη”.

Η είδηση έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας.

Ορισμένοι διαδικτυακοί χρήστες στη δημοφιλή πλατφόρμα μικρο-μπλόγκ Weibo υποστήριξαν τους νέους χρονοδιακόπτες, λέγοντας ότι θα αποθαρρύνουν τους επισκέπτες από το να κάθονται και να κάνουν κύλιση στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ρεκόρ επισκεπτών

Τα βουδιστικά σπήλαια Γιουνγκάνγκ, που χαρακτηρίστηκαν από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το 2001, είναι ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα στην επαρχία Σανξί της βόρειας Κίνας.

Η με εισιτήριο γραφική περιοχή δέχτηκε 3 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023, αριθμός ρεκόρ για τον τουριστικό χώρο και σημαντική αύξηση από τη δεύτερη πιο πολυσύχναστη χρονιά, το 2019 (με 1,98 εκατομμύρια επισκέψεις).

Και τα βουδιστικά σπήλαια Yungang έχουν αναβαθμίσει περισσότερα από τις τουαλέτες τους. Τα τελευταία χρόνια, οι αρμόδιοι εισήγαγαν νέες παραστάσεις και πρόσθεσαν νέα μίνι αξιοθέατα εντός της περιοχής για να ενισχύσουν την ελκυστικότητά της.

Πηγή: CNN