Skip to main content

Οι Πράσινοι προειδοποιούν για αποτυχία των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Οι τριμερείς συνομιλίες με στόχο τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας θα μπορούσαν να αποτύχουν, εκτός εάν οι πλευρές σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο στα μέτρα προστασίας του κλίματος, δήλωσε την Παρασκευή ο συναρχηγός των Γερμανών Πρασίνων.

Η αυστηρή προειδοποίηση έρχεται καθώς το παζάρι μεταξύ των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του επίδοξου Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, των Πρασίνων και των φιλικών προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) μπήκε στην τελική ευθεία.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RBB ότι η κυβέρνηση που διαδέχεται την απερχόμενη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να είναι μια «κυβέρνηση για το κλίμα», δεσμευμένη στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της παγκόσμιας μέσης αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς έως το 2100.

«Αν δεν το καταφέρουμε – ο 1,5 βαθμός είναι το κριτήριό μας, είναι στην προσωρινή μας συμφωνία… τότε έχουμε αποτύχει στις συνομιλίες για τον συνασπισμό», είπε.

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη εισήλθε σε μια τελευταία ημέρα διαπραγματεύσεων για το πώς να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη από το να γίνει καταστροφική.

Την επόμενη εβδομάδα, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θα αξιολογήσουν τις συμφωνίες που έγιναν στις συνομιλίες του συνασπισμού σε μια ολόκληρη σειρά τομέων πολιτικής και θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν στην οικοδόμηση κυβέρνησης.

Μια κατάρρευση των συνομιλιών θα βύθιζε τη Γερμανία, και την Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας είναι μακράν το πλουσιότερο και πολυπληθέστερο μέλος, σε βαθιά κρίση.

Το σχετικά κατακερματισμένο κοινοβούλιο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δημιουργεί περίπλοκη αριθμητική συνασπισμού.

Μεταξύ των λίγων εναλλακτικών θα ήταν η επανάληψη του μεγάλου συνασπισμού που κυβέρνησε τη Γερμανία τα τελευταία οκτώ χρόνια, αν και αυτή τη φορά υπό την ηγεσία του SPD αντί της συντηρητικής ηγεσίας. Λίγοι σε κάθε κόμμα το θέλουν αυτό.

Σε ένδειξη της ανησυχίας τους για τα αποτελέσματα των συνομιλιών για την κλιματική πολιτική, η ηγεσία των Πρασίνων την περασμένη εβδομάδα έγραψε σε μια σειρά από ομάδες ακτιβιστών ζητώντας τους να πιέσουν τα άλλα δύο κόμματα να ενισχύσουν την πολιτική τους για την προστασία του κλίματος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters