Skip to main content

Γαλλία: Καταθέτει ο Ολάντ στη δίκη για τις επιθέσεις του 2015

Συνεχίζεται στη Γαλλία η δίκη για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015. Αυτή την Τετάρτη καταθέτει στο δικαστήριο ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Στην πραγματικότητα αναφέρεται ως μάρτυρας από το σωματείο θυμάτων Life for Paris, πολιτικό διάδικο στη δίκη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ολάντ παρακολουθούσε τον φιλικό αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας όταν έγινε η πρώτη έκρηξη.

«Πρόκειται για φρίκη»

Το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου 2015, ο Φρανσουά Ολάντ παρακολουθούσε τον φιλικό αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας στο Stade de France, όταν ο πρώτος βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε μπροστά στον αθλητικό χώρο, αναγκάζοντας τον αρχηγό του κράτους να εγκαταλείψει τη βιαστικά την σκηνή. Πριν ακόμη γίνει η επίθεση στον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν, όπου οι τζιχαντιστές διέπραξαν σφαγή και πήραν ομήρους θεατές, ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε στους Γάλλους στην τηλεόραση και περιέγραψε την κατάσταση: «Είναι φρίκη» . Κατά τη διάρκεια της νύχτας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η πολιτική αγωγή ετοιμάζεται να θέσει τις ερωτήσεις της στον πρώην αρχηγό του κράτους. Μπορούν, όπως η εισαγγελία και η υπεράσπιση, να απευθυνθούν στον πρώην πρόεδρο μετά την αυθόρμητη δήλωσή του. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής τους, πολλά πολιτικά κόμματα εξέφρασαν την ανάγκη τους για απαντήσεις από τις αρχές, ιδίως σχετικά με την αδυναμία να αποτρέψουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στη Γαλλία, όταν η απειλή ήταν στο υψηλότερο επίπεδο.

«Είναι δικαίωμα των οικογενειών των θυμάτων να απαιτούν εξηγήσεις»

«Γνωρίζω αυτές τις αντιπαραθέσεις, αποτελούν επίσης μέρος του δημοκρατικού παιχνιδιού και είναι απολύτως δικαίωμα των οικογενειών των θυμάτων να απαιτούν εξηγήσεις», είπε ο Φρανσουά Ολάντ στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από την έναρξη της δίκης. Μία από τις προκλήσεις του είναι «να παρέχονται απαντήσεις». «Εκείνη τη νύχτα, οι αποφάσεις που λήφθηκαν, τις υποθέτω πλήρως, ήταν κατάλληλες», πρόσθεσε ο πρώην αρχηγός του κράτους, διαψεύδοντας κάθε «αποτυχία» της γαλλικής πλευράς.

Αρκετοί δικηγόροι των κατηγορουμένων εκφράζουν τις αμφιβολίες τους και καταγγέλλουν την άφιξη ορισμένων μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένου του Φρανσουά Ολάντ αλλά και ερευνητών και ειδικών όπως ο Ζιλ Κεπέλ. Κάποιοι κάνουν αποδοκιμαστικά λόγο για ένα «θέαμα», τονίζοντας τον μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων που είναι παρόντες αυτή την Τετάρτη. Άλλοι επισημαίνουν ότι τέτοιες μαρτυρίες δεν εξυπηρετούν την εκδήλωση της αλήθειας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro