Skip to main content

ΗΠΑ- Νιου Τζέρσεϊ: «Πύρρειος» η νίκη του κυβερνήτη Φιλ Μέρφι- Δύσκολη χρονιά για τους Δημοκρατικούς

Της Μαρίας Βε 

Ο Φιλ Μέρφι, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και πρέσβης στη Γερμανία, έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός κυβερνήτης που κέρδισε επανεκλογή στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ εδώ και 44 χρόνια, καθώς νίκησε τον Ρεπουμπλικανό πρώην μέλος του κοινοβουλίου, Τζακ Σιαταρέλι. 

Ωστόσο, ο Μέρφι κατάφερε να κερδίσει μόνο οριακά τον αντίπαλό του, σε μια παραδοσιακά «γαλάζια» πολιτεία, όπου οι εγγεγραμμένοι Δημοκρατικοί είναι κατά ένα εκατομμύριο περισσότεροι των Ρεπουμπλικανών. 

Σε ένα σκληρό ντέρμπι μεταξύ των δύο υποψηφίων, ο Μέρφι είχε πολλές ελπίδες να αναδειχθεί νικητής, καθώς οι εκλογικές περιφέρειες όπου δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία, εμφανίζοντας υπέρ του. 

Εξάλλου, έχτισε την προεκλογική του εκστρατεία του γύρω από τα προοδευτικά επιτεύγματά του, όπως τη σταδιακή καθιέρωση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα, την αναρρωτική άδεια μετ’ αποδοχών.

Όμως, οι καλές επιδόσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου  Τζακ Τσιαταρέλι. ενίσχυσαν την ήδη μεγάλη ανησυχία στο κόμμα της προεδρικής πλειοψηφίας. Σημειώνεται ότι οι δύο υποψήφιοι του αξιώματος, πρακτικά ισοψηφούσαν μέχρι την ώρα που έκλειναν οι στήλες. 

Η «στενή κούρσα» μεταξύ τους μάλιστα, θεωρήθηκε ένα δημοψήφισμα για την ηγεσία του Μέρφι και ευρύτερα των Δημοκρατικών, σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας.  

Ο κυβερνήτης εξέδωσε αυστηρές υγειονομικές εντολές για να επιβραδύνει την εξάπλωση του Covid-19 και έχει δεχθεί καλές κριτικές από τους ψηφοφόρους για την ηγεσία του. Υπήρξε δε ένας από τους πρώτους κυβερνήτες που απαίτησε εμβολιασμούς κατά του Covid-19 στους δασκάλους των δημόσιων σχολείων.

Παράλληλα όμως υπήρξαν και αυξανόμενες αντιδράσεις όσον αφορά τις εντολές για τις μάσκες, το κλείσιμο σχολείων και άλλους περιορισμούς, τις οποίες εκμεταλλεύτηκε ο Τσιαταρέλι στην προεκλογική του εκστρατεία, αλλά δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη. 

Εντούτοις, το γεγονός ότι οι δύο υποψήφιοι παρέμειναν τόσο κοντά σε ψήφους  μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, ενδέχεται να αποτελεί ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τους Ρεπουμπλικάνους ενόψει της ενδιάμεσης θητείας του 2022, ειδικά μετά και από τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της Βιρτζίνια, όπου κέρδισε πανηγυρικά ο Ρεπουμπλικανός επιχειρηματίας, Γκλεν Γιανγκίν. 

Εκπρόσωπος του Τσιαταρέλι δήλωσε την Τετάρτη ότι στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο επανακαταμέτρησης των ψήφων, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο Μέρφι. 

Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η διάψευση των δημοσκοπήσεων αλλά και η «Πύρρειος Νίκη» του Μέρφι, σηματοδοτεί μια δύσκολη χρονιά για τον Μπαίντεν, αλλά και τους δημοκρατικούς.  

Με πληροφορίες από Τhe guardian