Skip to main content

Αιθιοπία: Πιθανά εγκλήματα πολέμου από όλες τις πλευρές

Όλα τα μέρη στον εμφύλιο πόλεμο της Αιθιοπίας διέπραξαν παραβιάσεις που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με κοινή έρευνα της Αιθιοπικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η διαρκής σύγκρουση στην Αιθιοπία έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει θέσει εκατοντάδες χιλιάδες άλλους σε συνθήκες πείνας.

Όλα τα μέρη στη σύγκρουση στο Τιγκράι «σε διάφορους βαθμούς, διέπραξαν παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ανθρωπιστικού και του προσφυγικού δικαίου, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφεραν οι οργανώσεις για τα δικαιώματα σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Στα ευρήματά τους αναφέρονται καταχρήσεις από τις ένοπλες δυνάμεις της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας, και από τους μαχητές από τις περιοχές Αμχάρα και Τιγκράι. Η έκθεση κατέγραψε εγκλήματα, όπως παράνομες δολοφονίες και εξωδικαστικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, σεξουαλική βία και βία λόγω φύλου, κακοποίηση προσφύγων και αναγκαστικό εκτοπισμό πολιτών.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας δήλωσε ότι θα δημιουργήσει μια ειδική ομάδα υψηλού επιπέδου για να ερευνήσει τις καταγγελίες και να παραπέμψει τους δράστες στη δικαιοσύνη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού Άμπιι Αχμέτ.

Η κοινή έρευνα, η οποία κάλυψε περίπου περίοδο οκτώ μηνών της σύγκρουσης, μέχρι τις 28 Ιουνίου, διεξήγαγε 269 εμπιστευτικές συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες εικαζόμενων παραβιάσεων και καταχρήσεων.

naftemporiki.gr