Skip to main content

Γερμανία: Σε τι φάση βρίσκονται οι συνομιλίες για συνασπισμό- Πού μπορεί να «σκοντάψουν»

Τα τρία κόμματα που ελπίζουν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησαν σε ένα βασικό πλαίσιο για τις επίσημες συνομιλίες τους για το σχηματισμό συνασπισμού.

Η διαδικασία ήταν, τουλάχιστον δημόσια, εξαιρετικά ομαλή και συλλογική, αναφέρει το Politico, προσθέτοντας ότι καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις «στα σημεία» ενόψει του deadline που οι ίδιοι έχουν θέσει ως τα Χριστούγεννα, αυτή η πρόωρη επιτυχία τίθεται σε δοκιμασία.

Σχεδόν 300 διαπραγματευτές από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) άρχισαν να πραγματοποιούν συναντήσεις την περασμένη εβδομάδα αναζητώντας τις λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας σχηματισμού συνασπισμού. Αξιωματούχοι από κάθε ένα από τα κόμματα χωρίστηκαν σε 22 ομάδες εργασίας με θεματικά κριτήρια, που καλύπτουν τα πάντα.

Αυτές οι ομάδες εργασίας αναμένεται να παρουσιάσουν τις συστάσεις τους έως τις 10 Νοεμβρίου, οπότε οι κορυφαίοι αρχηγοί των κομμάτων θα αναλάβουν και θα επιδιώξουν να επιλύσουν τυχόν εκκρεμή ζητήματα, με στόχο να παρουσιάσουν τη συμφωνία συνασπισμού τους έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Η πρόθεση είναι στη συνέχεια να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση και να ψηφιστεί ο Όλας Σολτς του SPD ως καγκελάριος στις 6 Δεκεμβρίου.

Μιλάμε δηλαδή για το λεγόμενο «συνασπισμό του φωτεινού σηματοδότη», που πήρε το όνομά του από τα αντίστοιχα χρώματα των τριών κομμάτων που συμμετέχουν-κόκκινο, κίτρινο και πράσινο. Όπως σχολιάζει το Politico, ο συνασπισμός αυτός είναι άνευ προηγουμένου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και συνδυάζει κόμματα με πολιτικές που σε ορισμένα ζητήματα είναι δύσκολο να συμβιβαστούν.

Όταν ανακοίνωσαν ότι ήταν έτοιμα να προχωρήσουν σε επίσημες συνομιλίες τον περασμένο μήνα, τα τρία κόμματα κυκλοφόρησαν ένα 12σέλιδο έγγραφο που περιγράφει το ευρύ πλαίσιο μιας νέας κυβέρνησης. Το έγγραφο αυτό αποτελεί απόδειξη ότι τα κόμματα είχαν ήδη συζητήσει και έχουν καταλήξει σε έναν προκαταρκτικό συμβιβασμό για ορισμένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα.

Αυτό το πλαίσιο περιείχε κάτι από όλα τα μέρη, καθώς και σημαντικές παραχωρήσεις σε όλα τα ζητήματα. Η συμφωνία, για παράδειγμα, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα αποτελεί προτεραιότητα για το SPD και τους Πράσινους. Η μη εφαρμογή ορίου ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο της Γερμανίας είναι κάτι στο οποίο το FDP έκανε εκστρατεία, αλλά οι Πράσινοι αντιτίθενται σθεναρά.

Περιείχε, ωστόσο, αρκετά ασαφή περιγραφή για μερικά από τα πιο δύσκολα ζητήματα, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για διαπραγματεύσεις.

  • Πού θα μπορούσαν να συγκρουστούν τα τρία μέρη;
  • Στην πολιτική για το κλίμα
  • Στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική
  • Στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική για την ασφάλεια
  • Συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις
  • Στεγαστική πολιτική

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico