Skip to main content

Γκουτέρες για τη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών: Τεράστιος ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας

«Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μεταναστών, ας αδράξουμε την ευκαιρία για την ανάκαμψη από την πανδημία για να εφαρμόσουμε το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη Μετανάστευση, να ξανασκεφτούμε την ανθρώπινη κινητικότητα, να δώσουμε τη δυνατότητα στους μετανάστες να ξαναβάλουν μπρος τις οικονομίες στην πατρίδα τους και στο εξωτερικό και να οικοδομήσουν ανθεκτικές κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς», τονίζει, σε μήνυμά του, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο φετινό μήνυμά του για τη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών, ο κ. Γκουτέρες εστιάζει στις επιπτώσεις της πανδημίας, στους μετανάστες και στη συμβολή τους για την αντιμετώπισή της, και επισημαίνει την ανάγκη να συμπεριληφθούν στην απάντηση κάθε χώρας στον κορωνοϊό, ιδιαίτερα στον προγραμματισμό της υγείας και των εμβολιασμών, καθώς και να παραμείνουν στο επίκεντρο της ανάκαμψης.

«Στη φετινή Διεθνή Ημέρα Μεταναστών, σκεπτόμαστε τη χρονιά κατά την οποία, εξαιτίας της πανδημίας, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βιώσει τον πόνο του χωρισμού από φίλους και οικογένεια, την αβεβαιότητα της εργασίας και την ανάγκη να προσαρμοστούν σε μία νέα και άγνωστη πραγματικότητα. Αυτά είναι τα καθημερινά συναισθήματα των μεταναστών σε όλον τον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο γγ του ΟΗΕ υπογραμμίζει την ευρύτερη συνεισφορά των μεταναστών στις κοινωνίες, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτού του δύσκολου έτους, έχουμε εκτιμήσει την εξάρτησή μας από αυτούς που είναι συχνά αόρατοι μέσα στις κοινωνίες μας, και αναδεικνύει ότι έχουν διαδραματίσει έναν τεράστιο ρόλο στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της κρίσης, από τη φροντίδα των ασθενών και των ηλικιωμένων μέχρι την εξασφάλιση τροφίμων κατά τη διάρκεια των lockdown.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Γκουτέρες απευθύνει κάλεσμα «να απορρίψουμε τη ρητορική μίσους και τις πράξεις ξενοφοβίας» και «να βρούμε λύσεις για τους μετανάστες που έχουν αφεθεί μόνοι, χωρίς εισόδημα ή νομικό καθεστώς και χωρίς τα μέσα να επιστρέψουν στην πατρίδα».

Πηγή: ΑΜΠΕ.