Skip to main content

DW: Κίνηση στο Βερολίνο παρά το λοκντάουν

Από την Τετάρτη ισχύει σε όλη τη Γερμανία ένα αυστηρό απαγορευτικό. Ωστόσο στο Βερολίνο σε πολλούς δρόμους υπάρχει κίνηση ενώ η πολιτική και η τέχνη συνεχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

H οδός Λίνιεν στο κέντρο του Βερολίνου είναι ένας από τους κύριους ποδηλατόδρομους. Κανονικά το ένα ποδήλατο είναι πίσω από το άλλο εδώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Έχει γίνει δύσκολο για τους κατοίκους της περιοχής να διασχίσουν το δρόμο. Αλλά από την Τετάρτη, το Βερολίνο, όπως και η υπόλοιπη χώρα, βρίσκεται σε αυστηρό απαγορευτικό. Αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα ποδήλατο στην οδό Λίνιεν.

Δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βερολίνο, αλλά η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται μόνο για “σοβαρούς λόγους”. Πολλοί φαίνεται να έχουν κάποιο λόγο. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει πολύ κόσμος στα πεζοδρόμια. Τα παιδιά πρέπει να πάνε έξω για να πάρουν λίγο καθαρό αέρα, όπως και οι γονείς τους. Και τα σκυλιά θέλουν και αυτά τη βόλτα τους.

Ακόμη ακούγονται θόρυβοι από διάφορες υπό κατασκευή οικοδομές στο κέντρο του Βερολίνου. Συνεχίζεται η ανάπτυξη της οικοδομής όπως συμβαίνει εδώ και 30 χρόνια. Η τηλεργασία είναι αδύνατη στην περιοχή. Τα φορτηγά φέρνουν οικοδομικά υλικά, οι γερανοί ανυψώνουν βαριά υλικά στον αέρα. Χτίζονται γραφεία και διαμερίσματα για το μέλλον. Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου ο πληθυσμός του Βερολίνου συρρικνώνεται για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια. Νέες οικογένειες μετακινούνται στην ύπαιθρο, λιγότεροι άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται στη γερμανική πρωτεύουσα – αυτό είναι επίσης μια συνέπεια της πανδημίας.

Νέο μοντέλο πωλήσεων παρά το απαγορευτικό

Τα περισσότερα καταστήματα στη Φριντριχστράσε είναι κλειστά – αλλά όχι όλα. Για παράδειγμα, όσοι δεν έχουν πάρει ό,τι χρειάζονται για τη χριστουγεννιάτικη διακοσμήση στο σπίτι τους μπορούν κάπως να συνεχίσουν να ψωνίζουν. Έχουν ήδη δοθεί έξι παραγγελίες, λέει μια πωλήτρια σε ένα κατάστημα με είδη διακόσμησης, την πρώτη μέρα του λοκντάουν. Βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο του καταστήματος, μπροστά υπάρχει μια πινακίδα που αναγράφει: “Εδώ σταθμός παραλαβής”. Οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν διαδικτυακά και να παραλάβουν τα προϊόντα στο χώρο του καταστήματος, λέει. Οι πρώτες τσάντες αγορών για τις παραγγελίες είναι ήδη έτοιμες.”Ως ιδιώτης, νομίζω ότι το απαγορευτικό είναι σωστό, σαν εργαζόμενη φυσικά όχι”, λέει. Αλλά τουλάχιστον κάτι μπορεί να πουληθεί τώρα, χάρη στο νέο μοντέλο παραλαβής προϊόντων που εγκρίθηκε από το Βερολίνο.

Η τέχνη και η πολιτική συνεχίζονται

Εκ πρώτης όψεως τα πράγματα είναι νεκρά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Αυτό ισχύει εδώ και μήνες. Δεν υπάρχουν τουρίστες που συνήθως ζωντανεύουν την πλατεία. Στη δυτική πλευρά ωστόσο εκτίθενται διάφορα παράξενα γλυπτά λύκων. Ο καλλιτέχνης Ράινερ Οπόλκα εξηγεί ότι στο έργο του αυτά δεν είναι κακά χριστουγεννιάτικα πνεύματα, αλλά μάλλον «πολεμιστές ενάντια στη δημοκρατία». Στην πραγματικότητα ήθελε να βάλει τις οκτώ μπρούτζινες φιγούρες ακριβώς μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, λέει. “Αλλά δεν μου επιτρέπεται” συμπληρώνει.

Στα γλυπτά οι συνεργάτες του βάζουν μια ξανθή περούκα. «Αυτό πρέπει να θυμίζει τον Ντόναλντ Τραμπ», λέει ο καλλιτέχνης και σηκώνει έναν καθρέφτη με το σύνθημα: «Είστε, κύριε Πρόεδρε, ένας τυφλός πολεμιστής ενάντια στο Σύνταγμα;» Η τέχνη ζει στο Βερολίνο παρά του ό,τι συμβαίνει.

Στην διπλανή γειτονιά οι δρόμοι είναι σχεδόν όπως συνήθως. Δεν προκαλεί έκπληξη, επειδή παρά το απαγορευτικό είναι η εβδομάδα της Ομοσπονδιακής Βουλής. Η πολιτική όπως και η τέχνη συνεχίζονται πάντα στο Βερολίνο.