Skip to main content

Merck: Συμφωνία αδειοδότησης για να ενισχύσει την πρόσβαση στο χάπι του κορωνοϊού

Η Merck υπέγραψε συμφωνία αδειοδότησης με την Ομάδα Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας Φαρμάκων (Medicines Patent Pool) που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, για να διευρύνει την πρόσβαση στο χάπι της κατά του κορωνοϊού Covid-19 σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «ορόσημο», οι Financial Times εξηγούν ότι πρόκειται για μία από τις πρώτες συμφωνίες αδειοδότησης χωρίς δικαιώματα εκμετάλλευσης που συνάπτει φαρμακευτική εταιρεία που παράγει βασική ιατρική τεχνολογία Covid-19, επιτρέποντας να παραχθεί το γενόσημο του molnupiravir της Merck, εφόσον εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Το αντιικό χάπι της Merck θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του Covid-19, όπως αναφέρουν ειδικοί της υγείας, καθώς οι δοκιμές έδειξαν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου στο μισό όταν λαμβάνεται εντός πέντε ημερών από τη μόλυνση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει ξεκινήσει την κυλιόμενη ανασκόπηση του molnupiravir, όπως ονομάζεται το χάπι της εταιρείας για τον κορωνοϊό. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Merck ζήτησε επίσης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να εγκρίνει το χάπι, με τη σχετικά απόφαση να αναμένεται εντός εβδομάδων.

Η Merck έχει ήδη συνάψει συμφωνίες αδειοδότησης με αρκετούς ινδικές φαρμακοβιομηχανίες, στην προσπάθειά της να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για το φάρμακο.

Η κίνηση της Merck έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις φαρμακοβιομηχανίες mRNA εμβολίων, Pfizer και Moderna, οι οποίες μέχρι στιγμής δίσταζαν στο να μοιραστούν την τεχνολογία παραγωγής των εμβολίων τους, σχολιάζουν οι FT.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Medicines Patent Pool, Τσαρλς Γκορ ,η συμφωνία είναι η πρώτη του είδους της κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα καταστήσει το molnupiravir ευρύτερα διαθέσιμο σε περισσότερες από 100 χώρες. «Ελπίζουμε ότι η συμφωνία της Merck με την MPP θα αποτελέσει ισχυρή ενθάρρυνση και για άλλους», πρόσθεσε.

Ο Γκορ ανέφερε ότι είχε απογοητευτεί από την ανταπόκριση των φαρμακοβιομηχανιών μέχρι στιγμής, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι τα εμβόλια είναι πιο πολύπλοκα σκευάσματα για να αναπτυχθούν και να κατασκευαστούν, συγκριτικά με τα αντιικά χάπια. «Είμαι απογοητευμένος που [οι φαρμακοβιομηχανίες εμβολίων] δεν ήρθαν σε εμάς για να δουν αν μπορούμε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα», είπε.

naftemporiki.gr